Sreda 25.05.2016.
08:47
Vestionline

Od izbora dva putića: Vučić rastavio DSS i Dveri?

Tanjug
Razmimoilaze se po pitanju stavova o razgovoru sa Vučićem

Ovaj poziv je kamen spoticanja u koaliciji DSS-Dveri, a prema pojedinim kalkulacijama veliko je pitanje da li će se ono što će mu Vučić ponuditi svideti lideru socijalista Ivici Dačiću.

Prema ovim informacijama, koje nije moguće do kraja proveriti, Vučić je spreman da Dačiću ponudi ministarstvo rada i socijalne politike koje je do sada držao lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin. Šta će se još naći u Vučićevom paketu namenjenom Dačiću za sada je teško pretpostaviti, ali je izvesno da će stranke različito reagovati na Vučićevu ponudu.

Tako je predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić izričita u stavu da se kod Vučića ne ide dok lider Dveri Boško Obradović navodi da će se odazvati pozivu.

Reagujući na pruženu ruku i otvorena vrata za razgovor u koaliciji DSS-Dveri došlo je do prvog raskola. Tako je predsednica DSS-a odlučna u svojoj nameri da poziv ne prihvati.

- Nećemo ići kod Vučića, zato što je njegova politika i što se tiče nacionalnih interesa Srbije i što se tiče ekonomije potpuno drugačija od politike DSS-a - rekla je ona za "Alo!“.

10 tačaka Dveri protiv Vučićevih 10 tačaka

Njen koalicioni partner i lider Dveri Boško Obradović ipak je spreman za razogor.

- Nisam razumeo da li mandatar za sastav nove vlade planira da na konsultacije pozove sve šefove poslaničkih grupa u Skupštini Srbije, pa i Dveri, ili će pozvati samo one koji su mu bliski po stavovima i koje vidi kao potencijalne koalicione partnere. Ako dobijemo poziv za razgovor, odazvaćemo se, kao što smo to učinili i kada nas je pozvao predsednik Tomislav Nikolić, iako su nam politički pogledi drugačiji, a često i potpuno suprotni - kazao je on za "Alo!“ i dodao da smatra da je dijalog koristan.

- I mi imamo svojih 10 tačaka na kojima bi trebalo formirati buduću vladu, pa bismo ih rado suprotstaviti Vučićevim, pa da vidimo ko ima bolji program za budućnost Srbije - naveo je lider Dveri.

Šešelj zagonetan

Lider radikala Vojislav Šešelj ponovo je bio zagonetan u vezi sa Vučićevim pozivom.

- Ako nas pozove, kao i uvek zasedaće stranački kolegijum, i na njemu ćemo doneti odluku da li ćemo ići na taj razgovor. Mi smo "najdemokratskija“ stranka i odluke nikada ne donosim samo ja - rekao je za "Alo!“ Šešelj.

Lider DS-a Bojan Pajtić kratko je poručio da se ne odaziva na pozive upućene preko televizije.

- Ne znamo šta će biti sadržaj razgovora, ni da li ćemo biti pozvani. U koaliciju sa SNS-om svakako nećemo - odlučan je Pajtić.

2024 © - Vesti online