Utorak 24.05.2016.
20:59
D. N. Petrović - Vesti

Džamije pune politike

wikipedia.org
Izabrali da klanjaju kod kuće: Novi Pazar

Krajem prošle nedelje Zilkić je napustio sednicu Sandžačkog mešihata u Novom Pazaru, a za njim je izašlo nekoliko imama i veroučitelja iz Tutina.

- Zilkić nije podneo ostavku, samo je napustio skup koji nije nadležan, čak i da je ostavka pismeno ponuđena, da je razmatra. To je stvar Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije. Reisu je istekao mandat još pre godinu dana. Tražimo da Vrhovi sabor što pre zakaže izbornu skupštinu i imenuje reisa sa punim mandatom ili da ponovno započne proceduru izbora. Sednica bi trebalo da se održi u julu - kaže muftija Hasib Suljević.

Mnogi veruju da je Zilkićeva "ostavka" u direktnoj vezi sa najavljenim ujedinjenjem islamskih zajednica koje je, navodno, deo dogovora Vučića i Zukorlića. Sve bi trebalo da se vrati u 2007. kada je došlo do raskola. Tadašnjeg premijera Koštunicu Zukorlić je optuživao da je sa Ugljaninom i Udbom razbio jedinstvenu islamsku zajednicu. Zilkić je tada bio glavni imam u Tutinu.

- Potpuno sam zbunjen, donedavno Zukorlić je optuživao Zilkića da je "čovek Beograda", a onda je on to postao. Više ne pominje Aćifa, njegovi momci ne marširaju u uniformama ka Hadžetu. Sad je Zilkić postao nepodoban, bojim se da je to shvatio i da je zbog toga nudio ostavku. Nas vernike su godinama gurali u bratske obračune, a sada nas niko ni zašta ne pita - kaže profesor u penziji iz Novog Pazara, koji je posle prvih sukoba u džamijama odlučio da "klanja kod kuće", što će činiti i ubuduće, sve dok se, kaže, politika ne istera iz džamija.

Faktor Jusufspahić

Po svemu sudeći, Zilkić je izgubio podršku i svog zamenika Muhameda Jusufspahića koji je imenovan za ambasadora Srbije u Saudijskoj Arabiji. Neki, međutim, Jusufspahića vide kao Zilkićevog naslednika.

Besparica i politički pritisci

Poslednjih meseci Zilkić se žalio na finansijske probleme Zajednice koja nije uspela da naplati 250.000 evra koliko je pre tri godine avansirala za vođenje grupe državljana Libije na hadž u Meku i Medinu. Žalio se i na pritiske političara kao i da ga napuštaju najbolji kadrovi.

 

2022 © - Vesti online