Utorak 24.05.2016.
20:44
J. Arsenović - Vesti

Fantomi zaštićeni, Vučić na sudu?

A. Čukić
Državni rukopis: Savamala posle "akcije"

Da nemaju nijednu krivičnu prijavu i da nikada nisu optuživani za bilo koje krivično delo tvrde vlasnici Iskre i preduzeća Transport Peroni, čije je objekte u postizbornoj noći "pojeo" mrak.

"Nijedan objekat nije stečen kriminalom niti korupcijom i svi su izgrađeni u skladu sa zaključenim ugovorom i urbanističkim uslovima, što je dobro poznato državnim organima", saopštilo je porodično preduzeće Transport Peroni.

Kako se ističe, preduzeće je u vlasništvu radničke porodice, čiji je osnivač Slobodan Marković, koji nikada nije pripadao nijednoj političkoj partiji, a ugovor o zakupu sklopili su 2001. sa Komisijom za administrativna pitanja Vlade SR Jugoslavije, prema tada važećim propisima.

"Jedina istina u svemu što se dogodilo jeste činjenica da se objekti našeg preduzeća nalaze na projektovanoj trasi izgradnje Beograda na vodi, tvrde u ovom preduzeću.

Podsetimo, premijer Vučić je odgovarajući na pitanje novinara rekao da su oni koji su rušili noću "potpuni idioti", ali da bi lično učestvovao u tome da je rušenje bilo organizovano danju.

- Sve tamo, sve to što su dobili, mogu da mi pričaju da li ima ovakav ili onakav papir, sve je stečeno kriminalom i korupcijom, nisu mu ni mama ni tata ostavljali, već prethodni gradski čelnici na lopovluk i kriminal, zato oni i uglavnom ćute, jedan 'stručnjak' ima 64 krivičnih dela - rekao je Vučić.

Dušan Miljević, vlasnik kompanije Iskra, čijih je 1.057 m2 objekata takođe srušeno, međutim, ističe da nema nijednu krivičnu prijavu, a da se privatnim poslom bavi 29 godina, te da je u boljim vremenima zapošljavao i po 300 radnika.

- Nikada nisam poslovao kroz političke ili korupcijske modele, niti sam bio sponzor neke stranke. Nikada nisam učestvovao u privatizacijama niti sam radio poslove s državom. Najveći problem u poslovanju u Srbiji tokom svih ovih 26 godina dolazio je kroz spregu mafije sa državnim strukturama. Na žalost, i danas je tako - navodi vlasnik Iskre.

Stari teret i novi vlasnik

U preduzeću Iskra podsećaju da nijedan od srušenih objekata nisu oni sagradili, već prethodna istoimena državna firma još pre 50 godina.
- Ako je zaista nekadašnja Iskra ove objekte i stekla kriminalom, a o čemu nemamo indicija, taj teret ne može da se prenosi na novog vlasnika - kaže sadašnji vlasnik kompanije Dušan Miljević.

Premijeru ovo ne bi bilo prvo javno prizivanje nečije krivične odgovornosti. Tako je za Dragoslava Kosmajca izjavio da je "najveći narko diler i da to svi znaju", da bi se Kosmajcu sada sudilo samo za utaju poreza.

Građani ne odustaju

Mesec dana nakon rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, građanska Inicijativa "Ne davimo Beograd", organizovaće danas novu protestnu šetnju. Radomir Lazović iz Inicijative kaže da "vlast privatizuje gradove, građani moraju da ih brane na ulici", i da će istrajati u postavljanju pitanje odgovornosti za nasilje u Savamali.




 

2024 © - Vesti online