Utorak 24.05.2016.
18:10
Z. M. i D. P. - Vesti

Dignite glas protiv veličanja ustaštva!

Tanjug/AP
Ustaški simboli: Komemoracija u Blajburgu

"Sa sažaljenjem smo morali da čitamo u novinama da su 14. maja na komemorativnom skupu za žrtve takozvanog Blajburškog masakra javno isticani simboli ustaša, koji su bili saveznici nacističke Nemačke", navodi se u apelu.

Nesumnjivo, dalje se ističe, da poštovanje zaslužuju oni, koji su pogubljeni u toku odmazde Titovih partizana, a da prethodno ništa nisu skrivili.

"Mi smo mišljenja da komemoracija za mrtve u Blajburgu zaslužuje više poštovanja prema mrtvima. U tom kontekstu fašistička obeležja, pevanje rasističkih pesama i revizija istorije nemaju mesta. Ustaški simboli Nezavisne Države Hrvatske zastupaju najbrutalnije zločine, rasnu mržnju i genocid nad stotinama hiljada Srba, desetinama hiljada Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu. Kao slobodna i demokratska država naša je obaveza da se suprotstavimo svakom veličanju fašizma", naglašava se u apelu.

Svesni kompleksnosti zakonske regulative, Srbi, u okviru apela koji je inicirala Srpska pravoslavna omladina Insbruka (SPOJI), zamolili su nadležne institucije da ubuduće preduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se sprečilo isticanje antiljudskih simbola.



 

2024 © - Vesti online