Utorak 01.06.2010.
16:23
Tanjug

Zavarzin: Obnoviti dijalog o statusu Kosova

Admiral Gvido Venturoni, General Pukovnik Victor Zavarzin i Sergej Ivanov



"Uoči odluke Međunarodnog suda UN o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, srpska strana ocenjuje varijante svojih daljih poteza prema Prištini.

Najpoželjniji je, po mom mišljenju, obnavljanje dijaloga o statusu Pokrajine", rekao je ruski deputat a preneto je na zvaničnom sajtu vladajuće Jedinstvene Rusije.


"Izgleda svrsishodno inicirati nacrt rezolucije Generalne skupštine UN sa pozivom da se obnove pregovori o rešavanju pitanja statusa Kosova", ocenio je Zavarzin.


"Međuetnička napetost na Kosovu ostaje na visokom nivou, bez obzira na mere koje preduzimaju naši zapadni partneri", ocenio je poslanik JR u Dumi, dodajući da "Priština teži uspostavljanju pune kontrole nad oblastima Pokrajine koje naseljavaju Srbi i preduzima mere ukidanja srpskih organa lokalne uprave koje podržava Beograd".


Zavarzin je rekao da zadržane protivrečnosti između dve glavne etničke zajednice "i dalje otežavaju mogućnost njihovog mirnog saživota u okviru jedinstvene državne formacije".


Prema njegovim rečima, socijalno-ekonomska situacija na Kosovu i dalje je izuzetno nestabilna, u Pokrajini postoje ozbiljni problemi u radu organa vlasti, ne postoji kontrola finansijske delatnosti vlade, ne poštuju se doneti zakoni i široko je rasprostranjena korupcija.


"Nivo nezaposlenosti dostigao 50 odsto radno aktivnog stanovništva", rekao je predsednik dumskog odbora za odbranu.


Govoreći o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Zavarzin je rekao da su zadržane znatne političke, etničke i verske protivrečnosti.


"Jačaju separatističke tendencije (u entitetima BiH). U celini, analiza vojno-političkog stanja na Balkanu svedoči o prisustvu ozbiljnog destabilizujućeg potencijala u regionu, pre svega na Kosovu i u BiH", rekao je ruski deputat na jesenjoj sednici PS NATO.

2024 © - Vesti online