Ponedeljak 23.05.2016.
19:31
Đ. Barović - Vesti

Rat zastavama, porukama i emocijama

Tanjug
Za i protiv kvislinga: Protest pred sudom u Beogradu

Nedićevi potomci zatražili su od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.
Ovaj zahtev podelio je javnost, zbog čega se u Beogradu i danas "ratovalo" zastavama, transparentima i sloganima.

Čuli su se uzvici "Nema nama spasa dok petokraka ne zasija" i kontra uzvici nedićevaca: "Bando hrvatska". Nedićevci su držali transparent na kome piše: "Ali ja ću leteti ka raju, ne ka paklu, videti bar milion Srba koji mi duboko zahvaljuju jer ih je u životu ostavila moja 'izdaja'."
Policija je uspela da spreči incident kada je jedan od "partizana" pokušao da otme protivničkom taboru četničku zastavu.

Istoričar Bojan Dimitrijević naveo je u svom iskazu da Vlada Milana Nedića nije vršila progon ni likvidacije Jevreja.

- Glavna karakteristika Nedićeve vlade bila je borba protiv komunizma koji je u to vreme smatran najvećim zlom za Srbiju. Srpske strukture vlasti u okupiranoj državi bavile su se samo evidencijom Jevreja i evntualnim skrivanjem pod srpskim imenima. Poslove privođenja, logorisanja i likvidacije vršili su isključivo Nemci, njihova policija i Vermaht - kazao je ovaj istoričar koji tvrdi da je Nedić "hteo da sačuva Srbiju i da je radio u interesu srpskog naroda".

Da podsetimo, Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica, a navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo. Kao u slučaju Draže Mihailovića, ne zna se mesto gde je sahranjen.
 

2024 © - Vesti online