Ponedeljak 23.05.2016.
15:21
Vestionline

Merkelova dolazi da "lupa packe" Erdoganu?

Reuters
Merkelovoj se ne sviđa Erdoganova priča

Merkel je izrazila spremnost da "o svim važnim pitanjima" razgovara sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kada se sa njim sastane u Istanbulu na marginama samita o o humanitarnoj pomoći pod okriljem UN, navodi "Frankfurter algemajne cajtung".

Merkel je rekla i da će prošlonedeljna odluka turskog parlamenta da se velikom broju poslanika oduzme poslanički imunitet imati "ozbiljne posledice" po kurdske političare. Izrazila je i žaljenje što je proces zbližavanja i pomirenja sa Kurdima propao prošle godine.

Prema njenim rečima, iako Berlin, kao i Ankara, smatraju zabranjenu Kurdistansku radničku partiju (PKK) terorističkom organizacijom, kurdsko stanovništvo mora da ima "ravnopravno mesto i dobru budućnost u Turskoj".

Merkel je, takođe, ustala u odbranu spornog sporazuma koji je EU postigla sa Turskom u martu u cilju ograničavanja priliva izbeglica u EU i naglasila je da je, uprkos međusobnoj zavisnosti, Nemačka uvek spremna da izrazi kritike o razvoju situacije u nekoj zemlji, "bilo javno ili u četiri oka"

2024 © - Vesti online