Ponedeljak 23.05.2016.
10:34
Vestionline

Iz Rusije izneto 10,5 milijardi dolara!

Reuters
Identifikovano je čak 23.000 kriminalnih radnji

U nelegalne transakcije je, kako se dodaje u saopštenju, umešano deset banaka i 20 ofšor kompanija, prenose ruske agencije.

- Identifikovali smo skoro 23.000 kriminalnih radnji povezanih sa prebacivanjem novca u inostranstvo. Više od 700 milijardi rubalja je prvo nelegalno prebačeno u Moldaviju, a zatim na ofšor račune - izjavio je direktor ruske Službe za ekonomsku sigurnost Andrej Kurnosenko.

Ujedinjene nacije su početkom maja objavili da su kompanije širom sveta u 2015. godini usmerile 221 milijardu američkih dolara u zemlje sa niskim porezima, najviše u Luksemburg i Holandiju, a 72 milijarde američkih dolara ulaganja otišlo je u dve britanske poreske oaze - Britanska Devičanska i Kajmanska ostrva.

Afera "Panamski papiri" osramotila je brojne moćnike širom sveta zbog poslovanja putem ofšor firmi zbog izbegavanja plaćanja poreza u vlastitim zemljama. Panamske vlasti su nedavno pretresle kancelarije pravne kompanije "Mosak Fonseka", tragajući za dokazima o ilegalnim aktivnostima.

Vlade širom sveta počele su da istražuju moguće povrede zakona koje su počinili moćnici nakon što je objavljeno više od 11,5 miliona dokumenata u vlasništvu kompanija, koji obuhvataju period od proteklih 40 godina.

2024 © - Vesti online