Ponedeljak 23.05.2016.
09:49
Vestionline

Obama ljuti Kinu: Ukinute sankcije Vijetnamu

Reuters
Nekad bili neprijatelji: Barak Obama i Tran Daj Kvang

Na ovaj način označen je kraj višedecenijskog embarga SAD prema svom nekadašnjem neprijatelju.

- SAD u potpunosti ukidaju zabranu prodaje vojne opreme Vijetnamu, koja je bila na snazi oko 50 godina - rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim vijetnamskim kolegom Tran Daj Kvangom, a prenose agencije.

Zvanični Vašington je 2014. delimično ukinuo taj embargo, ali su vijetnamske vlasti želele potpuno ukidanje, s obzirom na kineske teritorijalne pretenzije i izgradnju koju kineska vojska sprovodi u spornom Južnom Kineskom moru. 

Američka agencija ocenjuje da će ukidanje embarga na oružje Vijetnamu razljutiti Kinu, koja je veoma sumnjičava povodom jačanja vojnih veza između SAD i zemalja u regionu. 

Obama je istakao da odluka o ukidanju embarga na izvoz oružja Vijetnamu nije donesna na temelju odnosa sa Kinom, već želje da se okonča dugačak proces normalizacije odnosa između SAD i Vijetnama. Američki predsednik je naveo da će SAD nastaviti da odobravaju ugovore o prodaji oružja Vijetnamu slučaj po slučaj, ali se neće primenjivati zabrana bazirana na ideološkom razmimoilaženju između dve zemlje. 

Ukidanjem embarga SAD će pokušati da podrži komunističku zemlju u teritorijalnom sporu sa sve agresivnijom Kinom, navode agencije.

2024 © - Vesti online