Ponedeljak 23.05.2016.
09:35
Vestionline

Nemci o Crnoj Gori: NATO i mala mrlja na karti

Reuters
Crna Gora - "veliko" pojačanje za NATO

Levičarski dnevnik "Junge velt" iz Berlina piše da je "u septembru parlament u Podgorici odlučio da pristupi NATO-u. Od tada je stalno bilo protesta zbog te odluke. Opozicija je, između ostalog, tražila održavanje referenduma o članstvu u zapadnom paktu. Ali, vlada premijera Đukanovića hoće pristup bez konsultovanja građana". 

"Đukanović je u fazi ratnog uništavanja Jugoslavije došao na vlast u Podgorici - i na vlasti je i danas. Priča se da su se 90-ih godina Đukanović i njegova klika obogatili švercom i drugim kriminalnim aktivnostima. DPS koju je on osnovao može da se okarakteriše i kao politička ruka crnogorske mafije. Minuli protesti su zato bili usmereni i protiv režima DPS", navodi list.

"Uslov za članstvo u NATO je bilo vojno i spoljnopolitičko potčinjavanje Podgorice diktatu Vašingtona. Još krajem decembra prošle godine, armije Zapadnog saveza su dobile dalekosežna ovlašćenja na crnogorskoj teritoriji. To se ne odnosi samo na transport vojnika, već i na gradnju vojnih baza. Tako NATO kontroliše kompletan severni deo Sredozemnog mora a time i najvažnije puteve trgovine i snabdevanja iz Evrope i ka njoj", tvrde Nemci.

List Folksštime (Magdeburg) smatra da "Crna Gora sa svojih 2.000 vojnika svakako nije neka bitna snaga u Severnoatlantskom paktu. Važniji je strateški značaj brdske republike koja je NATO-savezu obezbedila kontrolu i poslednjeg odsečka jadranske obale. Ali, zašto je Rusija razljućena zbog novog proširenja NATO? Zato što ona svako širenje Saveza - čak i na malu mrlju na karti kao što je Crna Gora - smatra napadom na ruske bezbednosne interese. Otežavajuća okolnost je i to što se u susedstvu nalazi Srbija. Tradicionalni saveznik Rusije iistovremeno na putu u EU, pa - u daljoj perspektivi - i u NATO. To Rusija, za razliku od beznačajne Crne Gore, neće prihvatiti tek tako".

2024 © - Vesti online