Ponedeljak 23.05.2016.
08:36
Vestionline

Pakistanci besni: Amerika narušila naš suverenitet!

Reuters
Vođa talibana ubijen dronom

Radi se o možda i najjačem upadu i delovanju SAD-a na pakistanskoj teritoriji još od ubistva Osame bin Ladena 2011. godine. Taj napad je pokazao da su Amerikanci spremni da napadnu talibanske vođe u Pakistanu, koji Kabul optužuje da pruža zaštitu pobunjenicima.

Pakistan je u nedelju protestovao zbog napada, rekavši da Vašington nije pre napada o tome obavestio premijera Navaza Šarifa.

Američki zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, potvrdili su da je Pakistan obavešten tek posle napada. Talibani još nisu dali službenu izjavu, iako su neki njihovi zvaničnici ranije negirali izveštaje o ubistvu. 

Da je vođa talibana Mula Ahtar Mansur ubijen u napadu američke bespilotne letelice, potvrdile su avganistanske vlasti. U saopštenju Nacionalnog direktorata za bezbednost, kako se službeno zove avganistanska obaveštajna služba, navodi se da je Mansur ubijen u subotu u provinciji Beludžistan, na jugozapadu Pakistana, prenele su agencije.

"Napad se dogodio na jednom od glavnih puteva, dok se Mansur nalazio u svom vozilu", objavila je obaveštajna služba, koja nije navela više detalja o tome ko se nalazio u automobilu sa njim.

Mansur je predvodio talibane nakon što je prošlog leta objavljena smrt osnivača tog pokreta, mule Muhameda Omara. Mansur, koji je bio Omarov zamenik, skrivao je njegovu smrt više od 2 godine i u njegovo ime je predvodio talibane, sve dok avganistanska vlada nije otkrila da je Omar mrtav.

2024 © - Vesti online