Nedelja 22.05.2016.
20:55
Lj. Ivanović - Vesti

Avion je goreo u vazduhu

Reuters
Izvlačenje ostataka aviona

Avion erbas A320 egipatske kompanije se u noći između srede i četvrtka srušio u Sredozemno more, severno od Aleksandrije. Ustanovljeno je da je avion emitovao poruke, koje ukazuju da je u avionu bilo dima neposredno pre prekida prenosa podataka. Dim se prvo pojavio u prednjem toaletu, a zatim i u odeljku elektronike u trupu aviona, ispod kokpita, što je veoma opasno. Zasad se ne zna da li je dim posledica zapaljenja elektronike, ili je reč o terorizmu.

Ključ u crnim kutijama

Svaki avion u sebi nosi dve takozvane crne kutije. Jedna beleži poslednjih 30 minuta razgovora posade u kokpitu, a druga beleži parametre rada aviona. Tek sa njihovim vađenjem iz mora istražitelji bi mogli da utvrde šta se i kojim redom događalo, kao i kako je posada reagovala.

U međuvremenu pronađeni su delovi olupine, ličnog prtljaga putnika i ljudski ostaci u Mediteranu oko 290 kilometara severno od Aleksandrije, ali ne i crne kutije. Avioni i brodovi iz Egipta i još pet zemalja nastavljaju da pretražuju šire područje Sredozemnog mora.
Egipatski istražitelji koji ispituju pad aviona kompanije Idžipter u Mediteran saopštili su da analiziraju podatke uključujući signale poslate iz aviona. Kako su oni naveli još je prerano da se izvuku zaključci o uzroku nesreće.

Provere putnika

Francuska priprema novi sistem provere avionskih putnika pomoću Registra podataka o putnicima koji ima za svrhu otkrivanje rizičnih profila među putnicima, a koji će biti testiran krajem maja na pariskom aerodromu "Šarl de Gol" i aerodromu u Nici.

Oni su u saopštenju naveli da analiziraju materijale dobijene od kontrole vazdušnog saobraćaja, podatke o avionu i dokumenta posade kao i podatke iz sistema upravljanja avionom i održavanja aviona.
"Prerano je da se donosi bilo kakav sud ili odluka samo na osnovu poruka kakve su signali ili indikatori koji mogu da imaju različite uzroke i to zahteva dalju analizu", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

2024 © - Vesti online