Nedelja 22.05.2016.
14:36
Vestionline, b92.net

"Četnički sveštenik": Blagosiljao sam oružje mog naroda da ih brani od balija!

youtube.com
Rado se priseća ratnih dešavanja: Vojislav Čarkić

- Morao sam da sahranim ubijene pod snajperskom vatrom. Ponekad bih imao 20 sahrana dnevno. Dosta mi je groblja - kaže on. 

Kako dodaje, dok ispija čašicu rakije, "to je bilo vreme gladi kada je samo smrti bilo u izobilju".

- Blagosiljao sam oružje mog naroda da ih brani od balija - ističe Čarkić. 

Svedok koji je želeo da ostane anoniman kaže da je Čarkić nakon rata vodio službu na sahranama majke i brata Ratka Mladića, kao i da je Mladić bio prisutan uprskos tome što je u to vreme bio begunac. 

Na pitanje o tome Čarkić je odbio da da odgovor. Međutim, o ratu rado priča. 

- U ratu i u uniformi bio sam vojnik Hrista, ratnik srpskog naroda, pravi četnik - navodi on, ističući da nema razlike imeđu četnika danas i pre: Odani smo monarhiji i želimo svog kralja nazad. 

- Naravno da smo pucali, radili smo to jer su oni pucali na nas. To je rat - dodaje Čarkić. 

Alkohol i droga

U tekstu se nakon toga navodi da je opsada Sarajeva trajala tri i po godine, da je jedna od najdužih u istoriji modernog ratovanja, kao i da je bila teška - i za civile i za vojnike. 

- Pili smo dan i noć da izdržimo to užasno vreme. Bilo je i vojnika koji su uzimali heroin. Nisam mogao da verujem da je na prvim linijama fronta postojala čak i razmena droge između naših vojnika i njihovih. Naročito u Sarajevu je konzumacija toga bila visoka. Droga je pakao za vreme mira, ali zamislite za vreme rata - ističe on. 

Tu navodi da pre rata nije imao nikakva negativna osećanja prema svojim susedima. 

- Pre rata bio sam prijatelj sa imamom. Danas smo i dalje ponekad u kontaktu, ali više nismo prijatelji. Gde god je bila džamija ja bih sagradio crkvu.

Prema njegovim rečima, nikada neće zaboraviti dan kada je na svojim ramenima nosio krst namenjen za crkvu u Grbavici.

- Ne žalim ni za čim u svom životu. Sve je Bog stvorio - kaže on dok podiže tri prsta. Sve što sam uradio ponovio bih. Ali ako me pitate da li imam dušu rekao bih više ne.

2024 © - Vesti online