Utorak 01.06.2010.
14:22
Vestionline

Marina Abramović 700 sati gledala u publiku

Marina Abramović u četiri oka sa posetiocima 

Marina Abramović je sedeći na stolici u atrijumu muzeja provodila sedam sati dnevno, šest dana u nedelji. Svi posetioci imali su priliku da priđu i sednu na stolicu nasuprot Marine i ukrste pogled s njenim. Neki su tako sedeći ispred nje proveli gotovo ceo dan, dok su drugi ustajali posle samo nekoliko minuta.

Među posetiocima koji su odlučili da se sukobe s pogledom ove kontroverzne umetnice bile su i poznate ličnosti Bjork i Izabela Roselini.

Retrospektivna izložba koja predstavlja četiri decenije rada Marine Abramović privukla je preko 1.400 ljudi. Jedan od najkontroverznijih delova izložbe zove se "Imponderabilia", a tokom njega posetioci su morali da se provuku između gole žene i muškarca koji su stajali na uskom prolazu.

U uskom prolazu

Među delima slavne umetnice nalazi se i performans u kojem ona sama sebe ubada noževima, zatim igra s vatrom, šest sati nepomičnog stajanja dok posetici s njom čine šta god požele. Jednom se čak dogodilo da joj je muškarac držao pištolj na vratu, a ona je i dalje ostala napomična.

Abramovićeva je rođena u Beogradu, a studirala je u Zagrebu. Ona je jedina s područja Balkana koja se našla na Tajmsovoj listi umetnika koji su obeležili 20. vek. 

2024 © - Vesti online