Petak 20.05.2016.
20:25
Vestionline

Ako klima ne prestane da se menja, planeta kreće na put bez povratka

Tanjug/AP
Zbog velikog porasta temperature dolazi do naglog otapanja glečera

Američka okeanska i atmosferska administracija, (National Ocean and Atmospheric Administration) iznela je ove podatke u saopštenju o oborenim temperaturnim rekordima kako bi se dobila bolja slika o tome šta se zapravo događa.

I prošli mesec je doneo nove temperaturne rekorde. April je bio 12. mesec zaredom koji je po toplini oborio prethodni rekord. Taj neprekinuti niz od 12 meseci takođe je rekordan.

Veliki glečer koji se otapa u Južnom okeanu oko Antarktika mogao bi da podigne nivo mora za gotovo tri metra, veruju naučnici.

Istraživanje koje su sproveli predviđa kako bi, osim ako klima ne prestane ovako brzo da se menja, otapanje glečera moglo da pređe tačku nakon koje u narednih sto godina neće biti moguć povratak na staro.

Otapanje tzv. glečera "Totena", čija je površina veća od američke savezne države Kalifornije, otpustiće velike količine vode, a rezultat bi mogao da bude porast niova mora za 2,9 m, iako bi čitav proces mogao potrajati nekoliko stotina godina.

- Istok Antarktika mnogo je ranjiviji što se tiče globalnog otopljavanja nego što smo mislili. Zbog ovoga treba da budemo zabrinuti. Led sa glečera se otapa, a topla voda okeana koja ga topi mogla bi "da ga gurne na nestabilno mesto".

- Toten je tek jedan u nizu glečera na istoku Antarktika, ali bi mogao da ima veliki uticaj. To je područje najveće mase leda na Zemlji, stoga i male promene mogu da imaju veliki globalni uticaj – kazao je profesor Martin Siegert sa londonskog Instituta "Grantham".

Nova studija objavljena u naučnom časopisu "Nature" tvrdi da ukoliko se glečer povuče za još 100-150 km, postaće vrlo nestabilan, a to bi mogao da bude okidač za razdoblje još bržeg otapanja.

2024 © - Vesti online