Petak 20.05.2016.
20:28
O. Đoković - Vesti

Gimnazijalac ruši Zakon o radu

Reuters
Protest u Nantu: Mladi u akciji

U ovom času niko ne zna dokle će u Francuskoj trajati ova pobuna, a za nacionalni dan protesta upravo je odabran 14. jun.

Slikovito opisujući sve veću nezainteresovanost, pa i malodušnost Francuza, jedan Parižanin je primetio:

- Sledeća sedmica biće kišna, gotovo je sa šetnjom...

Zanimljiva je i ispovest jednog štrajkača, 16-godišnjeg gimnazijalca (?) koji se predstavio samo kao Leni, krijući prezime:

- Ulica je naša. Od 9. marta svakodnevno demonstriram i ne bojim se. Za vreme protesta uvek sam na čelu. Pritisak policije je zaista prejak. Oteli su mi naočare za plivanje. Nije naša mržnja bez razloga. Svakoga od nas pogodilo je nešto od strane policije. U Klišiju, gde stanujem, može se slobodno kretati ulicom, a u Parizu su ulice blokirane. Zaustavljaju nas, pregledaju nam torbe, džepove, pucaju na nas kao da smo zečevi. Kad se branimo, borimo se protiv policije, to je naša budućnost. Pa, mi smo u demokratiji. Znam da sila nije dobar odgovor, ali je, ipak, nekakav odgovor, bolje išta nego ništa. Tokom dva protekla meseca naučio sam i to da mi sa fantomkama na glavi - volimo jedan drugog. Nemamo sastanke, komuniciramo putem Fejsbuka i uvek se nađemo tamo gde treba - kaže Leni.


 

2024 © - Vesti online