Petak 20.05.2016.
19:58
B. Božin - Vesti

Nema odluke o glifosatu

Reuters
Evropska komisija i dalje bez odluke o spornom američkom pesticidu

Komisija EU očito želi da stavi odluku na glasanje tek kada bude sigurna da ima potrebnu većinu. U sadašnjoj konstelaciji snaga, Francuska i još neke države Unije su protiv, dok su Nemci uzdržani. Nemački glas u Briselu ima veliku težinu, jer se po pravilima EU računa i brojnost neke države - članice.

Dosadašnji razgovori nisu doveli do konačnog stava vlade u Berlinu. Kancelarka Angela Merkel deli mišljenje ministra poljoprivrede Šmita, a ministri iz njene stranke se u svojim argumentima oslanjaju na studiju Efse i nemačkog Instituta za procenu rizika, koje minimiziraju opasnosti u slučaju adekvatne primene ovog pesticida.

Na drugoj strani je ministarka za zaštitu životne sredine, Barbara Hendriks, koja se zajedno sa ostalim socijaldemokratama u vladi poziva na studiju Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), koja je ovaj biljni otrov definisala kao kancerogen.

Ne samo u vladi, nego i u celoj zemlj se frontovi polarizuju po ovom pitanju. Dok poljoprivredna udruženja vrše pritisak da se glifosatu produži opstanak jer je jeftin i koristi se još od 70-ih godina na oko 40 odsto njiva u Nemačkoj, ekološki savez BUND predao je Ministarstvu poljoprivrede peticiju sa 145.000 potpisa protiv tog pesticida, sa ključnim stavom da ova hemikalija nije samo opasna po zdravlje, nego je odgovorna i za odumiranje vrsta u prirodi.

Nije jasno

Glifosat je dospeo na naslovne strane kada su otkriveni tragovi ovog otrova u pivu. Potrošači su zbunjeni zbog oprečnih studija o dejstvu ovog pesticida, a konfuzija vlada i među političarima. Dok predsedavajući grupe CDU/CSU u Evropskom parlamentu Herbert Reul smatra da nije dovoljno dokazano da je glifosat zaista opasan, portparol Zelenih u istom parlamentu Martin Hojsling traži da se zabrani i ograniči široka primena pesticida.

 

Bajer ulazi u igru

Na tržištu se nagoveštava veliko preuzimanje, jer nemački hemijski gigant Bajer želi da unapredi agrarne poslove sa američkim koncernom Monsanto, a ceo posao bi vredeo oko 60 milijardi evra.

 

2024 © - Vesti online