Petak 20.05.2016.
20:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Filaret se kaje i moli da ga vrate

V. Sekulić
Preporučuje se minulim radom: Vladika Filaret

"Molim Sveti arhijerejski SPC da razrešenje mene kao episkopa sa Eparhije mileševske stavi van snage i moju malenkost vrati na tron eparhijskog arhijereja Eparhije mileševske. Iskreno obećavam da ću se Božjom pomoću i molitvama Svetoga Save i vas, sveti oci, potruditi da ispravim sve propuste u mom radu kao eparhijskog arhijereja, uz pokajničke molitve Svetom arhijerejskom Saboru i svim otačastvenim arhijerejima da mi oproste. Nadajući se, časni oci i braćo arhijereji, da ćete moju molbu pozitivno rešiti, preporučujem se vašim svetim molitvama", ističe Filaret u molbi.

Vladika podseća da je za 16 godina episkopske službe zajedno sa sveštenstvom, monaštvom i narodom podigao 14 manastira porušenih pod Turcima, sazidao 36 novih crkava, 12 manastirskih konaka i vladičanski dvor u Prijepolju, kao i da je započeo mnogo drugih "dušepoleznih radova".

Otvorio je i Radio stanicu "Mileševa", organizovao "duhovne akademije po vasceloj Eparhiji". Podsetio je da je još 2012. počeo pripreme za obeležavanje 800.godišnjice manastira Mileševe, koja će biti održana 2019.

- Smatram da bi svojim ličnim učešćem i zalaganjem kao eparhijski arhijerej uspeo da dovršim započete radove i da pripremim proslavu, koja je od velikog duhovnog i nacionalnog značaja za vasceli srpski narod i Srpsku Crkvu - zaključio je vladika Filaret.

Uzalud biografija i flaša rakije

Mada se još ne zna sudbina niškog episkopa Jovana, da li će biti udomljen u nekoj od eparhija SPC jer je mlad da bi ga penzionisali, to ipak ne sprečava svršene bogoslove, ali i rukopoložene sveštenike da u pauzama Sabora opsedaju vladike u Patrijaršji SPC.

- Čini se da je sad gužva veća jer je više eparhija i episkopa. Na ceni su dobrostojeće eparhije, a među mladim kliricima naročito one u dijaspori. Ali, da bi se stiglo do parohije, nije, kako pojedini misle, dovoljno doći pred episkopova vrata sa biografijom, diplomom i flašom rakije. Prvi i najvažniji uslov jeste da potencijalni kandidat ima kanonski otpust od svog sadašnjeg episkopa, kao i da je tamo gde želi da pređe potreban sveštenički kadar. Jer, svi episkopi prema potrebama svojih eparhija školuju sopstveni eparhijski kadar - objašnjava prota dr Dimitrije Kalezić.

2024 © - Vesti online