Petak 20.05.2016.
14:46
Vestionline

Spas za izbeglice: "Sultan iz Beograda" i nova Balkanska ruta

Reuters
Izbeglice na sve načine pokušavaju da se dočešaju Zapada

Dnevnik "Velt" je objavio reportažu pod naslovom "Nova Balkanska ruta". Posle sporazuma Evropske unije i Turske, list piše da izbeglice koriste put preko Bugarske, Srbije i Mađarske.

- Od kada Turska prima nazad migrante iz Grčke, a Makedonija ne dozvoljava prolaz, sve više izbeglica preko zelene granice pokušava da prođe u Bugarsku, pa zatim Srbiju. Jedan Avganistanac tvrdi da su ga bugarski graničari nekoliko puta tukli i vraćali u Tursku, dok se konačno nije dokopao Beograda - piše Velt.

Kako navodi ovaj list, ključni čovek za migrante u Beogradu je Sirijac poznat pod nadimkom "Sultan".

- Proseda kratka kosa, pantalone vojničkog stila, zlatni lanac. Vodi posao iz bašte jednog restorana brze hrane blizu parka, uvek je okružen mušterijama. Sultan ne krije šta radi, čak je ponosan - kaže Branislava Đonin, jedna od volonterki, pošto Sultan ne razgovara sa novinarima, piše "Velt".

Prema navodima iz reportaže, krijumčari u Beogradu traže 800 evra do Beča ili 2.000 do Nemačke, a jeftinije rešenje košta 100 evra i podrazumeva put do poroznih mesta na srpsko-mađarskoj granici gde se uzdiže trometarska ograda.

- Zvanični podaci Mađarske ukazuju da je od početka godine privedeno 11.000 osoba zbog povrede granice. Još 3.600 došlo ih je legalno preko tranzitnih zona na graničnom prelazu, gde policija radi najsporije što može kako bi ograničila priliv - piše "Velt".

- Prema zvaničnim navodima, ove godine je u Mađarskoj podneto 12.000 zahteva za azil. Uz to postoji tamna cifra koju niko ne zna: oni koji su neopaženo prošvercovani. Zahtev za azil je zapravo ulaznica za jedan od otvorenih kampova u zemlji, gde bi izbeglice u teoriji trebalo da sačekaju obradu svog zahteva. U praksi, međutim, većina njih ubrzo nestane bez traga - dodaje list.

Možda, zaključuje "Velt", kod krijumačara dođe i Avganistanac sa početka reportaže. Uslov za to je da porodica u domovini prikupi još novca i pošalje mu u Beograd putem Vestern juniona. Kada bude imao novac, proći će. Jer - to je poruka teksta u "Veltu" - skrivena Balkanska ruta besprekorno funkcioniše, prenosi Dojče vele.

2024 © - Vesti online