Petak 20.05.2016.
09:26
Vestionline

"To nisu poslanici, već poluobrazovani zombiji"

wikipedia.org
Dnjepropetrovsk. Ili Dnjepar. Ili Jekaterinoslav. Ili kako već...

"Kad su se već latili `dekomunizacije`, trebalo je da vrate pravi naziv - Jekaterinoslav. Ili bar Novorosijsk. Nisu to poslanici, nego 247 poluobrazovanih zombija", napisala je Zaharova na svojoj Fejsbuk stranici.

Poslanik ruske Državne dume, pevač Josif Kobzon, koji je 50-ih godina prošlog veka živeo u Dnjepropetrovsku, promenu imena grada nazvao je još jednim izrazom "mračnjaštva".

- Još jedan primer mračnjaštva, ništa drugo. Njihov revolucionar Petrovski je promenio ime grada, onda bi trebalo da vrate ime Jekaterinoslav, kako se grad zvao pre revolucije, da bi u tome bilo nekakve logike - izjavio je Kobzon, prenose ruski portali.

Dnjepropetrovsk je prvobitno zamišljen kao treća prestonica Ruske Imperije, posle Moskve i i Sankt Peterburga. Do 1796. godine zvao se Jekaterinoslav, od 1796. do 1802. Novorosijsk. 1802. vraćen mu je naziv Jekaterinoslav. Ime Dnjepropetrovsk grad je dobio posle revolucije 1926.godine u čast sovjetskog državnika Grigorija Petrovskog.

U aprilu 2015. godine Vrhovna rada Ukrajine je usvojila zakon kojim se zabranjuje javno korišćenje i propaganda komunističke i nacionalsocijalističke simbolike u zemlji. Kada zakon o dekomunizaciji stupi na snagu mogla bi da budu promenjena imena 25 gradova u Ukrajini.

2024 © - Vesti online