Četvrtak 19.05.2016.
19:33
N. S. Preradović - Vesti

I loši krediti nekima donose profit

Tanjug
Prodaja jedno od rešenja: Danijel Berg

- EBRD može da bude suinvestitor fondovima koji su zainteresovani da rade na restrukturiranju kompanija koje su imale loše poslovne rezultate u Srbiji. Spremni smo da podržimo kupovinu loših kredita privrede, ali i da pratimo investiciju kupca kako bismo pomogli kompanijama da se oporave i ponovo budu zdrave - rekao je Danijel Berg, direktor EBRD za Srbiju.

On dodaje da je prodaja problematičnih kredita, takozvanih NPL, investicionim fondovima samo jedno od mogućih rešenja tog problema u bankarskom sektoru Srbije.

Ekonomista Milan Kovačević podseća da oni koji kupuju problematične kredite nameravaju da "dugove kupe jeftino, kao i da ih još više naplate, dakle da zarade".

U Srbiji nivo problematičnih kreditau bankarskom sektoru, uključujući kredite građanima i privredi, prelazi 20 odsto. Stanje s kreditima u privredi je lošija jer je svaki četvrti zajam teško ili nemoguće naplatiti.

Zakoni u Srbiji trenutno dozvoljavaju bankama da prodaju portfolio kredita koji su odobrili privredi, dok prodaja pozajmica koje su odobrene građanima i dalje nije moguća, sve dok kupac nije licencirana banka u Srbiji.

Vlast mekog srca

Zakon u Srbiji je dozvolio prodaju kredita, ali to je prema Kovačevićevoj oceni loše.
- Za dužnika bi bolje bilo da mu se prolongira kredit. Naša vlast je meka srca prema bankama, a tvrda srca prema preduzećima i građanima kad su krediti u pitanju - kaže Kovačević.

2024 © - Vesti online