Četvrtak 19.05.2016.
15:16
Vestionline

Crne prognoze: Siromaštvo preti Evropi

pixabay.com
Zemlje Evropske unije u velikom problemu

Iako je siromaštvo drastično smanjeno u zemljama sa srednjim dohotkom, ono je još uvek "tvrdoglavo visoko" u Africi i u najvećem delu Azije, budući da gotovo dve trećine Afrikanaca i dalje živi u ekstremnom ili umerenom siromaštvu, navodi se u izveštaju MOR-a pod nazivom "Perspektive socijalnog zapošljavanja u svetu za 2016. godinu".

Kako prenosi agencija Frans pres, ova specijalna agencija Ujedinjenih nacija zaključuje u izveštaju da relativno siromaštvo (kada su prihodi domaćinstva niži od 60 odsto prosečnih nacionalnih prihoda) beleži rast u bogatim zemljama.

- U razvijenom svetu je došlo do apsolutnog rasta siromaštva, naročito na evropskom kontinentu - izjavio je generalni direktor MOR-a Gaj Rajder novinarima.

U 2012. godini, oko 22 odsto građana razvijenih zemalja, odnosno 300 miliona ljudi, živelo je u relativnom siromaštvu, dok se više od jedne trećine dece u bogatim zemljama smatra siromašnim, navodi se u izvestaju MOR-a.

Situacija je, kako se dodaje, naročito dramatična u Evropskoj uniji, u kojoj je stopa relativnog siromaštva u 2012. godini porasla na 16,8 odsto, a do 2014. na 17,2 odsto.

I Sjedinjene Države su se suočile sa skokom stope relativnog siromaštva sa 23,8 odsto iz 2005. na 24,6 odsto u 2012. godini, ali je otada ostala stabilna, prema izveštaju.

Skoro dve milijarde ljudi na svetu danas živi u ekstremnom siromaštvu (sa manje od 1,90 dolara dnevno) ili u umerenom siromaštvu (sa manje od 3,10 dolara dnevno), što čini 36 odsto populacije zemalja u razvoju, navodi MOR.

To je, kako poručuje, manji procenat u odnosu na 67,2 odsto iz 1990. godine.

- Svet je ostvario značajan napredak na planu smanjena siromaštva, ali je taj napredak bio neujednačen i još uvek je krhak - upozorio je Rajder.

2024 © - Vesti online