Sreda 18.05.2016.
22:12
I. K. - Vesti

Staljin ide na izbore

Instagram
Novo doba: Selfi sa Staljinom

Naime, penzanski partijski delegati već su spremili predlog za predizborni kongres koji će se za nedelju dana održati u Moskvi uz obrazloženje da je davno izlaganje Nikite Hruščova bilo "puno kleveta i laži uslovljenih političkom situacijom".

Centralni komitet obećao je da će da prouči inicijativu, uz primedbu da istovetnih predloga ima još. Međutim, CK smatra da odluku o liku i delu Staljina treba da donese Savez kompartija koji objedinjuje sve komunističke partije bivšeg SSSR. Uprkos toj ogradi CK ruskih komunista namerava da na predstojećem kongresu predloži narodu "novu industrijalizaciju, zasnovanu na iskustvu staljinovog vremena".

Popularnost 50 odsto

Levada centar u martu je objavio rezultate istraživanja po kojima Rusi postepeno menjaju odnos prema Staljinu, nalazeći u njegovim metodama sve više privlačnog. Sada polovina Rusa smatra da je Staljin odigrao pozitivnu ulogu u istoriji zemlje i njegova popularnost raste.

Za to vreme u Penzi već uveliko radi Staljinski centar čiji je cilj da popularizuje i aktuelizuje praksu vožda svetskih proletera, a poslednji obnovljeni spomenik Staljinu pojavio se u Pskovskoj oblasti. U Stavropolju su komunisti dobili podršku gubernatora Vladimira Vladimirova koji je javno izrazio uvažavanje k Staljinu. Vladimirov pripada vladajućoj partiji Jedinstvena Rusija, ali radi pod portretom Staljina u mundiru generalisimusa.

Istina, ima i otpora obnavljanju kulta Staljina u Novokuznjecku i Novosibirsku, gde je zabranjeno postavljanje spomenika i bilborda s njegovim likom. Međutim, mnogi se sada sećaju reči Mihaila Gorbačova, poslednjeg komunističkog vožda SSSR, koji je upozorio zapad da politikom pritisaka na mesto Vladimira Putina mogu da odvedu nekog mnogo oštrijeg - s brkovima.

2024 © - Vesti online