Četvrtak 19.05.2016.
08:20
N. Jokić - Vesti

EU će investirati u nove atomske centrale (1): Američki reaktori protiv ruskog gasa

Reuters
Protest u Minsku oko Černobilja: U strahu su velike oči

Nemački portal Špigel onlajn preneo je ovih dana sadržaj strateškog dokumenta EU u kome se obrazlaže da Unija mora da brani svoj primat u nuklearnom sektoru jačajući saradnju u finansiranju i izgradnji novih reaktora.

Ova vest zabrinula je naročito ekološke pokrete i partiju Zelenih u Evropskom parlamentu jer "provaljeni" strateški dokument treba da bude osnova za buduću nuklearnu politiku Evropske komisije. O ovom dokumentu juče su raspravljali evropski komesari za energetiku kako bi usaglasili konačnu verziju koja će zatim biti prosleđena poslanicima u Evropskom parlamentu na glasanje.

Nemački portal Špigel onlajn prenosi da se u delu dokumenta predlaže poboljšavanje uslova za investiranje u mini - nuklearne reaktore. Pošto se planira da ova nuklearna tehnologija postane deo evropske energetske strategije, što znači da bi ona bila finansirana iz evropskih fondova solidarnosti i fondova za naučno istraživanje.

SAD ugasile, EU pali

Šta se krije iza ovog plana vraćanja ugleda nuklearnoj tehnologiji izgubljenog posle katastrofa u SAD sedamdesetih godina prošlog veka, zatim u Černobilju u Ukrajini i nedavno u Fukušimi u Japanu? Da li će obećanje iz strateškog dokumenta da će bezbednost biti prioritet - biti dovoljno da Evropa otvori vrata novoj tehnologiji, obzirom da se u SAD, na primer, nuklearke već decenijama ne grade jer nijedno osiguravajuće društvo ne prihvata da ih osigura?

To bi dalje značilo da će Evropska komisija ubrzati razvoj tehnologije mini reaktora koja se naziva i "mekanom atomskom tehnologijom", kako bi se umirili oni koji se plaše nuklearnih havarija.

Neke od tih programa finansiraće Evropska banka za investicije u čijem upravljanju učestvuje i nemačko ministarstvo finansija. Prvi reaktori trebalo bi da dospeju na tržište oko 2030. godine.

                                           SUTRA: EU ima 114 nuklearki

2024 © - Vesti online