Četvrtak 19.05.2016.
07:45
B. Božin - Vesti

Europol - apsolutna kontrola u ime borbe protiv terora (1): "Evropski FBI" znaće sve o svakome

Reuters
Ulaz u centralu Fejsbuka: Privatni podaci u rukama bezbednjaka

Europol je osnovan 1999. godine sa širokim imunitetom i bez stvarnih kontrolnih mehanizama, a krug delovanja je izvorno trebalo da bude koordinacija nacionalnih policija Evrope i razmena informacija, kako bi se odgovorilo međunarodnom kriminalu.

Pogotovo od 2013. godine Komisija Evropske unije radi na tome da Europol stavi u poziciju da prikuplja što više i što detaljnije informacije, a građanima je stavljeno do znanja da zbog opasnosti od terora, dosadašnja razmena informacija bezbednosnih službi nije funkcionisala i mora masovno da se proširi.

Sa izvesnim zakašnjenjem je ova regulativa dala pravnu osnovu i za rad Evropskog centra za borbu protiv terorizma (ECTC) i osporavane službe za prijavu internet - sadržaja (EU-IRU) , koje su još u januaru startovale.

Kao na dlanu

Europol će uskoro moći da ima pristup javnim i tajnim bankama podataka, da uzima lične podatke, obrađuje ih, skladišti i na kraju razmenjuje sa drugim službama. Ime, adresa, nacionalnost, zanimanje, pasoš, vozačka dozvola, otisci prstiju i DNK profili, sumnja na članstvo u kriminalnim organizacijama, raniji poslodavci, fotosi i osobeni znaci, nadimci i pseudonimi, bankarski podaci, stanje na kontu, nekretnine, veze sa firmom, poreski podaci - sve te lične informacije građana, Europol će ubuduće moći da poseduje.

Ova druga će moći da razmenjuje javno dostupne privatne podatke sa Fejsbukom, Tviterom, Guglom i Ju tjubom, kako bi se osujetila propaganda Islamske države. Brisanje "ekstremističkih sadržaja" zasnovano je na dobrovoljnoj bazi, ali se do sada uvek izlazilo u susret takvim zahtevima. Tako je od jula prošle godine od 4.700 sadržaja uzetih pod lupu, izbrisano 3.000, bez toga da je morao da se podnosi sudski nalog.

- Pozivi na mržnju i nasilje na internetu vode do krivičnih dela u pravom svetu, upozorava poslanica SPD-a u EU parlamentu Silvija Ivon Kaufman, koja zahteva da nelegalni sadržaji, koji su javno dostupni, brzo nestanu sa mreža.

                                          SUTRA: Legalni i ilegalni internet

2024 © - Vesti online