Sreda 18.05.2016.
21:59
D. Lj. J. - Vesti

Milioner kreće na albanskom

facebook.com
Ostvario dečački san: Gazmend Azemi sa Visarom Kahrimanom

Ovaj dvadesetpetogodišnji mladić iz gostivarskog sela Čegrane, slep od rođenja, uhvatio se u koštac sa ozbiljnim zadatkom da napravi kompjutersku igru poput poznate Milioner, prilagođenu makedonskim uslovima, koju bi mogli da igraju i slepi, i oni sa dobrim vidom. Ideja mu je pala na pamet odavno, ali je tek na fakultetu dobio uslove da je i ostvari.

- Dok sam bio u srednjoj školi igrao sam ovu igru, ali na engleskom jeziku. Osnovnu i srednju sam završio u Peći, na Kosovu, u specijalnoj školi na engleskom jeziku. Tada mi se rodila ideja da Milioner može biti i na lokalnim jezicima. Kada je na fakultetu trebalo da odaberem diplomski rad, predložio sam upravo ovu igru, a profesori su prihvatili moj predlog - rekao je Gazmend Azemi novinarima koji su ga posetili u laboratoriji Štulovog univerziteta u Tetovu.

Američki centri

USAID radi na olakšanju života slepih lica u Makedoniji. Otvoreni su centri za njih u Štipu, Velesu, Bitolju, Tetovu, a obavljaju se i oftamološki pregledi u vrtićima i obdaništima kod dece sa oštećenim vidom.

Kod igre na engleskom jeziku čitač ekrana konvertira audio zvuk, ali, prema rečima mladog inovatora, problem je u tome što za naše jezike ne postoji takav čitač. Zato je odlučio da svako pitanje glasovno snimi, a u tome mu pomažu profesori mentori i još nekoliko kolega.

- U audiolaboratoriji smo već napravili deo snimanja. Sada nismo obuhvatili sva pitanja, jer je ovo projekat za diplomski rad. Kada završimo snimanja, počećemo sa poslednjim delom projekta, kodiranjem - objašnjava Azemi.

Azemi nastoji da pitanja budu izuzetno čisto izgovorena, a snimak bez i jednog šuma. Zato od kolega traži da pitanja po nekoliko puta ponavljaju. - Gazmend ima veoma oštar i istančan sluh, pa mu smeta i najmanji šum. Prilikom čitanja ponavljamo pitanja sve dok on ne kaže da je dobro - objašnjava Visar Kahriman, njegov drug i kolega sa fakulteta, sa kojim zajednički radi diplomski rad.

Kompujtersku igru za slepe rade pod nadzorom profesora Špetima Ljatifija.

- Tu smo da im olakšamo i pomognemo koliko možemo. Ja pratim rad obojice. Uskoro treba da napravimo javnu prezentaciju dokle su stigli. Nadam se da će do juna uspeti da realizuju sve u vezi ove igre. U ovoj fazi, jer se radi o njihovom diplomskom radu, prave je na albanskom jeziku, a u narednim fazama će uz pomoć Ministarstva za obrazovanje i USAID, igru napraviti i na makedonskim. Ako se javi potreba i na još nekom jeziku, da bi se raširila po školama u Makedoniji - kaže profesor Ljatifi.

Gazmend Azemi je jedini student Štulovog univerziteta koji je slep. Kaže da mu rad na igri za ljude sa hendikepom poput njegovog predstavlja zadovoljstvo, ali i veliki izazov, a biće mu, kako kaže, izuzetno drago ako ovim delom bar malo nekome pomogne.

2024 © - Vesti online