Sreda 18.05.2016.
17:17
Vestionline

NATO: Rusija nek ostavi Crnu Goru na miru!

Reuters
Smatra da Crna Gora sama treba da donese odluku: Jens Stoltenberg

- To je osnovni princip: svaka nezavisna, suverena nacija ima pravo da preduzima odluke o svom sopstvenom putu, uključujući u bilo kojim dogovorima o bezbednosti želi da učestvuje. Crna Gora je odlučila kao nezavisna, suverena država da želi da stupi u NATO i 28 saveznika su odlučila da pozdrave Crnu Goru u NATO-u. Zato smatram da nema nikakvog razloga da pokušamo da odbijemo Crnu Goru u tom pravu - rekao je Stoltenberg novinarima.

- Iz tog razloga svake sankcije i reakcija Rusije bile bi potpuno neosnovane, jer se radi o poštovanju prava suverene države Crne Gore, da preduzima odluke o svom sopstvenom putu - naveo je on.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da je potrebno da se održi referendum o članstvu u NATO-u, Stoltenberg je odgovorio: "Kako će Crna Gora preduzeti odluke - sama će odlučiti, jer je ona nezavisna demokratska država. Da li će to biti preko demokratski izabrane skupštine ili drugim putem - odluka je Crne Gore“.

On je dodao da je u Briselu sutrašnje potpisivanje protokola o pristupanju s Crnom Gorom dokaz da Severnoatlanski savez "nastavlja da gradi stabilnost" na Balkanu.

2024 © - Vesti online