Sreda 18.05.2016.
14:32
Vestionline

"Nokia" se vraća na tržište mobilnih telefona

Reuters
Nekad su bili lideri, sad se nadaju velikom povratku

"Nokia" će dodeliti ekskluzivnu globalnu licencu firmi "HMD global" za pravljenje mobilnih telefona i tablet kompjutera u narednih deset godina, navodi se u saopštenju.

U okviru tog procesa "HMD global" i njegov partner iz Tajvana, firma "FIH mobajl" iz grupacije "Fokskon", kupiće "Majkrosoftovo" odjeljenje za mobilne telefone za 350 miliona dolara, saopštila je američka firma u odvojenom saopštenju.

"Nokia" je bila vodeći svetski proizvođač mobilnih telefona u periodu od 1998. do 2011. godine, ali ju je prestigao južnokorejski "Samsung", pošto nije na vreme reagovala na razvoj pametnih telefona, navode agencije.

Kompanija je 2011. godine odlučila da pređe na "vindous" platformu, ali je to bio poslovni promašaj. Novi "Nokijini" proizvodi koristiće operativni sistem "android". Finska kompanija prodala je svoje odjeljenje za mobilne telefone "Majkrosoftu" 2014. godine za 7,2 milijardi dolara. Američka firma prestala je da koristi ime "Nokia" na telefonima iz serije "lumia".

Očekuje se da će sporazum između "Majkrosofta" i "Nokije" o licenciranom korišćenju ovog imena biti zaključen u drugoj polovini 2016. godine.

2024 © - Vesti online