Sreda 18.05.2016.
13:40
Vestionline

VIDEO: Haos u Parizu, zapaljen policijski automobil!

Tanjug/AP
Sve veće nasilje prema policiji u Francuskoj

Francuski policajci su se okupili tokom pauza za ručak u 60 gradova širom zemlje, među kojima je i Pariz, kako bi javno osudili, kako tvrde, skoro svakodnevne nasilne sukobe na protestima protiv reformi rada u poslednjih nekoliko nedelja.

U Francuskoj su podignute tenzije oko kontroverznih reformi tržišta rada, pa je u Parizu policija ispalila suzavac tokom protesta na levoj obali Sene, dok su u Provansi i Normandiji kamiondžije blokirale puteve.

"Više od 350 policajaca povređeno je u tim sukobima, dok je 60 osoba osuđeno", rekao je u utorak francuski predsednik Fransoa Oland. Generalni direktor policije Žan Mark Falkone rekao je za radio "Evropa 1" da "mržnja prema policajacima potiče od veoma male grupe ljudi", ali da je tih, kako je naveo, 10 odsto građana "veoma nasilno".

Francuskoj predstoji napeta nedelja prepuna najavljenih štrajkova i drugih akcija sindikata u znak protesta povodom predloga zakona o reformama tržišta rada, koji je naišao na oštro protivljenje u Parlamentu, kao i na ulicama, prenose agencije.

Inače, u sredu je i železnički saobraćaj unutar Francuske obustavljen, a vozovi na međunarodnim linijama funkcionišu normalno usled opšteg štrajka radnika železnice. Francuska Nacionalna železnička kompanija SNCF navedi da je otkazana trećina polazaka brzih vozova, dok će vozovi na linijama za London i Lisabon saobraćati po najavljenom planu i redu vožnje, prenose agencije.

2024 © - Vesti online