Sreda 18.05.2016.
13:13
Vestionline

Da li su ciljevi EU identični Hitlerovim?

Reuters
"EU je brana sukobima evropskih zemalja"

Donald Tusk rekao je da govori o tome jer želi da brani "svoju viziju Evrope". Takođe, smatra da "ne može da oćuti" na najnovije Džonsonove komentare u kojima je on ciljeve Evropske unije uporedio sa Hitlerovim. Tusk kaže da je bivši londonski gradonačelnik pokazao da pati od "političke amnezije".

- Braniti ne znači držati nekom lekciju. Britanski građani će sami o tome doneti odluku i ne treba da im se suflira, pogotovo ne iz Brisela. Ali kad čujem da je neko EU uporedio sa planovima i ciljevima Adolfa Hitlera ne mogu da ćutim. Takvi apsurdni argumenti trebali bi da budu u potpunosti ignorisani, da ih nije izgovorio jedan od najuticajnijih političara vladajuće stranke - izjavio je Tusk, a prenosi Bi-Bi-Si.

Po rečima predsednika Evropskog saveta, EU ostaje brana mogućim sukobima evropskih zemalja i po njemu je "banalna istina" da je "jedina alternativa Uniji politički haos, povratak nacionalnom egoizmu, i na kraju, trijumf antidemokratskih tendencija koje mogu da vode u ponavljanje istorije".

Džonson, važna figura u kampanji za izlazak Britanije iz EU, o čemu će se odlučivati na referendumu 23. juna, izazvao je kritike izjavivši da su i Hitler i Napoleon propustili da ujedine Evropu, a da je EU "pokušaj da se napravi to isto samo drugim metodama".

2024 © - Vesti online