Sreda 18.05.2016.
11:16
Vestionline

Tito "jači" od Karamarka!

Tanjug
Nikako da se reši Tita: Tomislav Karamarko

Karamarko stalno poziva na lustraciju i insistira na tome da Josip Broz Tito ne sme imati svoje ulice i trgove, a to je ponovio i ove godine na komemoraciji u Blajburgu.

Međutim, za tako nešto nema volje čak ni u opštinama i gradskim skupštinama u kojima HDZ ima većinu.

U Velikoj Gorici, Karlovcu i Zaprešiću, koje vode HDZ-ovi gradonačelnici, i dalje postoje trgovi i ulice nazvane po Josipu Brozu Titu.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk priznaje da ne mogu da sprovedu zamisao svog stranačkog šefa.

- Odluke o preimenovanju ulica i trgova su u nadležnosti Gradskog vieća. A da bi inicijativa o promeni naziva Ulice maršala Tita bila poslata u proceduru, pre toga moramo biti sigurni da će ona proći - objašnjava Turk.

U Karlovcu je svojevremeno propao referendum o uklanjanju Titovog imena sa gradskog trga - odziv je bio mali, a većina onih koji su izašli glasala je protiv.

Nisu pomogla ni udruženja veterana iz poslednjeg rata niti druga udruženja koja su snažno podržavala brisanje Titovog imena.

Gradonačelnik Damir Jelić, jedan od najbližih Karamarkovih saradnika, nikako ne uspeva da nametne tu temu, navode hrvatski portali.

HDZ i druge stranke desnice u Hrvatskoj smatraju da je nekadašnji neprikosnoveni lider SFRJ Josip Broz Tito - diktator koji je kriv za Blajburg i komunističke zločine, dok levica i deo javnosti smatra da je Tito otac moderne hrvatske države.

Zagovornici spomenika Josipu Brozu Titu navode da bez njega i partizanskog pokreta ne bi bilo ni Dalmacije u sastavu Hrvatske niti bi današnja Hrvatska bila moguća.

2024 © - Vesti online