Utorak 17.05.2016.
23:50
Vestionline

Prostitutke očajne: Cena nafte pala, klijenti sve siromašniji!

pixabay.com
Tržište im se smanjuje, žele legalizaciju

Pismo nisu uputili kazahstanski privrednici, već oko 600 prostitutki koje su ga potpisale "umetničkim" imenima. Svojim potpisima pismo su podržali i aktivisti koji se bore za zaštitu njihovih prava.

Pismo je u celosti objavljeno na jednom kazahstanskom informativnom sajtu, ali njegova autentičnost nije potvrđena. U pismu, adresiranom na predsednika, premijera, Ujedinjene nacije, Oebs i Savet Evrope, stoji da im se "obraćaju seksualne radnice". One navode kako "poznaju mnoge od njih i da ne bi trebalo da budu ravnodušni prema njihovim zahtevima".

"Cene nafte su pale i to je direktno udarilo po nama. Tržište plaćenog seksa se smanjuje, klijenti su sve siromašniji. Zbog toga sve češće moramo da radimo u nesanitarnim uslovima, u vozovima ili automobilima", napisano je u otvorenom pismu kazahstanskih prostitutki. One dalje navode da im nisu zaštićena prava i da im je sve teže da posluju.

"Posrednici, makroi, policajci, vlasnici salona lepote i prenoćišta nam traže sve više. Nemamo mogućnost zaštite osnovnih prava, ponekad čak ni života. Radimo u stalnom strahu da nam klijenti neće platiti i nikad ne možemo javno da se izjasnimo čime se bavimo", navodi se u pismu. Kazahstanske prostitutke žale se i na nelojalnu konkurenciju devojaka iz Uzbekistana, Kirgizije i Ukrajine, koje rade nelegalno.

Zbog toga se u pismu traži legalizacija prostitucije po uzoru na Nemačku, Holandiju, neke zemlje Latinske Amerike, ali i Tursku. Tako bi njihovo zanimanje dobilo zvaničan naziv "seksualne radnice" koji bi bio prihvatljiv i jedini neuvredljiv. Takođe, legalizacijom bi bio smanjen broj obolelih od polnih bolesti.

"Legalizacija prostitucije pomogla bi i našoj ekonomiji, koja se godinama suočava sa poteškoćama. Spremne smo da plaćamo poreze. Ukoliko nam država ne izađe u susret, spremne smo da organizujemo opštenacionalni miting seksualnih radnica", stoji u pismu.

2024 © - Vesti online