Utorak 17.05.2016.
18:32

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Vladike merkaju nove eparhije

A. Čukić
Javne stvari na tajnim sednicama: Kadrovanje u vrhu SPC

Za mitropolita u Sarajevu favorit je vladika Hrizostom Jević, dok su takmaci za episkopa kanadskog vladike Irinej Dobrijević, Longin Krčo i Mitrofan Kodić, ali i protosinđel Vasilije Gavrilović, iguman manastira u Miltonu - saznaju "Vesti".

- Vladika Jević je najizgledniji kandidat za mitropolita dabrobosanskog, iako tom mitropolijom privremeno upravlja episkop hercegovački Grigorije Durić. Jević je u velikoj milosti kod protektora Valentina Incka, za razliku od Durića koji je blizak Miloradu Dodiku. Incko je i ranije lobirao kod patrijarha da Jevića premesti iz bihaćko-petrovačke u zvorničko-tuzlansku eparhiju - rekao je "Vestima" učesnik crkvene skupštine.

Mogući kandidat za vladičanski čin i put u Sidnej je protosinđel Siluan Mrakić, trenutno sekretar vladike valjevskog Milutina Kneževića, pod uslovom da Dobrijević bude premešten iz Australije.

- Mileševska eparhija je u žiži interesovanja mitropolita Amfilohija Radovića, koji bi je rado stavio pod okrilje srpske crkve u Crnoj Gori, ili barem deo koji obuhvata teritoriju varoši Pljevlja. Inače, za episkopsku katedru u Mileševi viđen je arhimandrit Nikifor Milović, trenutno sekretar vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija Mićovića.

Tanjug

Šta je Irinej bez Niša

Mada se u Eparhiji raško-prizrenskoj uveliko govori da će im, posle ražalovanja niškog vladike Jovana Purića, u Niš doći episkop raško-prizrenski Teodosije Šibalić, a na njegov tron u Gračanici nekadašnji glumac, danas arhimandrit Ilarion (Rastko Lupulović), trenutno se spekuliše da bi patrijarh Irinej mogao narednih godinu dana privremeno upravljati Eparhijom niškom gde je nekad bio episkop.


 

2024 © - Vesti online