Utorak 17.05.2016.
17:17
Vestionline

Rajner odbio da govori u Banjaluci jer nisu istakli zastavu Hrvatske

youtube.com
Osetio se uvređenim zbog neistaknute zastave: Željko Rajner

On je u prolazu novinarima rekao da "nije uobičajeno protokolarno govoriti na službenim sastancima na kojima postoji samo zastava domaćina, a ne zastava gosta".

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić u izjavi novinarima izrazila je žaljenje što je došlo do ovakve situacije, odnosno što Rajner nije mogao ili, kako je rekla, hteo dati izjavu za medije nakon sastanka.

Stojičićeva je rekla da kao potpredsdnik parlamenta Srpske nema komentar na ovu situaciju, jer smatra da je ovo što je urađeno stvar protokola koji važi u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Da li je trebalo da bude istaknuta ili ne hrvatska zastava u parlamentu Srpske, to bi mogao da vam kaže protokol koji je i organizovao ovaj sastanak - istakla je Stojičićeva.

Stojičićeva je rekla da je sa Rajnerom razgovarala o izgradnji mosta na reci Savi, o nameri Hrvatske za odlaganje radioaktivnog otpada na granici sa BiH, problemima u vezi zagađenja u Rafineriji Brod koje pogađa stanovnike u Hrvatskoj, te o položaju Hrvata u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Kada je reč o povratku Hrvata u Srpsku, Stojičićeva je rekla da postoji nedovoljna želja Hrvata za povratkom, što je problem i u svim ostalim delovima BiH, kao i sa drugim narodima.

- Nakon rata desila se slična situacija i u Hrvatskoj i Srpskoj, i celoj BiH i to su neki procesi koje je nemoguće vratiti na početak. Tome je doprinela otežavajuća ekonomska situacija u BiH i Hrvatskoj, a sva tri naroda zaslužuju ravnopravan položaj, sigurnost i opstanak na područjima na kojima žele da žive - zaključila je Stojičićeva.

Iz Službe Narodne skupštine Republike Srpske novinarima je rečeno da je ustaljena praksa Protokola Narodne skupštine Republike Srpske da se tokom pres konferencija u Pres holu parlamenta ne ističu zastave zemlje iz koje dolaze gosti u službenu posetu parlamentu.

Ni sastanak sa delegacijom Sabora Republike Hrvatske nije bio izuzetak u tom smislu.

2024 © - Vesti online