Utorak 17.05.2016.
20:10
N. Jokić, B. Božin - Vesti

Otrov ostaje na tanjiru!

Reuters
Jači i od država: Monsanto sa GMO osvaja Evropu

Ovaj zaključak objavljen je samo godinu dana posle upozorenja Međunarodnog centra za istraživanje kancera, institucije u sastavu SZO, da je glifosat kancerogen. Iako je ovo upozorenje izazvalo veliku pažnju javnosti, hemijska i agroindustrija nisu se predavale niti sedele skrštenih ruku i pokrenule su svoju armiju lobista u EU u Briselu.

Francuzi protiv

Evropska unija ove nedelje glasa o daljoj dozvoli za pesticid. Francuska je sigurno protiv, a ukoliko njena ministarstva ne postignu saglasnost, Nemačka će se uzdržati od glasanja, čime se dovodi u pitanje većina u EU za produžetak dozvole.

Rezultat: panel stručnjaka koji savetuje Evropsku komisiju po naučnim pitanjima jednostavno je porekao ono što su izjavile kolege iz Međunarodnog instituta objavivši da glifosat prosto nije kancerogen. Upotrebljena je klasična formula krupne industrije šta god da je u pitanju - bilo osiromašeni uranijum, bilo plastične ambalaže, bilo pesticidi ili GMO - nema dokaza da je kancerogen.

Evropska komisija tako je mogla, uprkos izvesnoj nelagodi, da izađe pred Evropski parlament sa preporukom da se glifosatima produži dozvola za upotrebu za 15 godina.

Ipak, dovoljno poslanika nije izlobirano pa je EP u neobavezujućoj rezoluciji usvojio preporuku da se dozvola produži samo za sedam godina.

Pošto sadašnja dozvola za glifosate ističe u junu, potrebno je pre glasanja ojačati "naučnu" odbranu glifosata. Zato se industrija okrenula ponovo Svetskoj zadravstvenoj organizaciji koja je sada požurila da izda saopštenje da je "malo verovatno" da će oni koji upotrebljavaju pesticide sa glifosatima oboleti od kancera kao i oni koji jedu hranu tretiranu pesticidima.

Isti je slučaj bio sa osiromašenim uranijumom pre 15 godina. U monografiju su ušli samo "podobni" radovi a ostali nisu uzeti u obzir. Posle toga svi mogu da se pozivaju na "studiju" SZO kao reč nauke.

Zločinac pomagao SZO

U vreme dok je bio na čelu SZO Japanac Nakadžima u finansijsku pomoć pozvao je i zemljaka Sasakavu, inače bivšeg ratnog zločinca koji je posle odslužene kazne u zatvoru posle rata postao jedan od glavnih vlasnika lanca kockarnica u Japanu. Sasakava je osnovao i fondaciju i finansirao brojne projekte ne krijući ambiciju da dobije Nobelovu nagradu koja mu ipak nikada nije dodeljena.

Tvrdnju SZO da glifosat nije kancerogen tumači nemački portal Dojče virtšafts nahrihten ističući da je Svetska zdravstvena organizacija ili "haotična grupa ili je pod strahovitim pritiskom".

Agencija Rojters takođe se bavi spektakularnim obrtom, pozivajući se na anonimne eksperte Svetske organizacije za hranu (FAO) i SZO, koji tvrde da hemikalija ne izaziva promene u ljudskom genotipu, a da pritom ne iznose nijedan dokaz za to. Nemački "Špigel" konstatuje da nove procene stručnjaka iz SZO i FAO idu na ruku konačnoj odluci u Briselu.

- Eksperti su nakon detaljne analize svih dostupnih podataka zaključili da za konzumente tragova glifosata u ishrani ne postoje zdravstveni rizici - rekla je za za onlajn izdanje ovog nedeljnika Angelika Tričer iz SZO. - Od državnih organa se zahteva da postave i kontrolišu granične vrednosti u cilju zaštite potrošača. Naravno, mora se uzeti u obzir da su pesticidi po sebi toksični. Otuda je odgovornije ophođenje sa njima osnovna pretpostavka za zaštitu zdravlja.

Zašto se SZO na usluzi krupne industrije? Zato što industrija finansira SZO. U početku posle Drugog svetskog rata SZO se kao deo mreže organizacija UN finansirao isključivo iz državnih budžeta, a zajednički cilj je bio unapređivanje svetskog zdravlja. I pored velikih uspeha kao što je iskorenjivanje variole sedamdesetih godina pod rukovodstvom Japanca Nakadžime, počinje finansiranje iz privatnih izvora koje je sada dostiglo dve trećine ukupnog budžeta tim pre što je većina država prezadužena i u kasama ima deficite.

Podeljena Nemačka

U Nemačkoj je velika koalicija takođe u koliziji što se tiče nastavka korišćenja glifosata. Ministarka za zaštitu životne sredine Barbara Hendriks je najavila da će ministarski resori koje vodi njena partija SPD glasati protiv produženja licence, dok je ministar poljoprivrede Kristijan Šmit iz bavarske CSU izjavio da nema "nikakvo razumevanje za takvu nazadnu odluku Hendriksove".

Sistem privatnog finansiranja omogućio je krupnoj industriji da stavi nauku pod noge. Tako na primer velike prehrambene industrijske firme finansiraju studiju SZO o dečjem dijabetesu. Kakvu objektivnost očekivati od takve studije? U vreme afere svinjskog gripa ispostavilo se da je stručnjak SZO koji je proglasio svetsku epidemiju imao finansijsko-ugovorne odnose sa farmaceutskom industrijom i proizvođačima vakcina.

Zato ništa od SZO ne treba da čudi. Njeni funkcioneri šta god da rade zaštićeni su imunitetom, imaju visoke plate i penzije, ne plaćaju porez - jednom rečju žive kao povlašćena kasta za to da ne bi "talasali", a to se zove "legalna" ili "meka" korupcija.

Profit u milijardama

Glifosat se koristi još od 70-ih godina u evropskoj poljoprivredi. Prema jednom istraživanju Univerziteta u Getingenu, hemikalija se koristi na 37 odsto njiva u Nemačkoj. Monsanto ga prodaje pod nazivom roundup i prošle godine je ostvario obrt od 4,8 milijardi dolara. Takođe, i drugi koncerni proizvode ovaj pesticid, između ostalih i neki iz EU i Kine. Vrlo je verovatno da su ovi koncerni izvršili veliki pritisak na EU.

 

 

 

 

2022 © - Vesti online