Utorak 17.05.2016.
11:34
Vestionline

Tajna Gadafijevog sefa: Ne mogu da ga otvore i dočepaju se bogatstva

Reuters
Zbog sukoba frakcija, Gadafijevi novčići i dalje zarboljeni u sefu

Naime, dok lokalni zvaničnici nemaju šifru da otvore sef, suprotstavljena frakcija u Tripoliju ne želi da je otkrije.

Guverner centralne banke u istočnoj Libiji, Ali el Hibri, rekao je za "Vol Strit Džurnal" da je razmišljao o tome da otopi zlatne i srebrne novčice kako bi obezbedio toliko potreban novac.

Guverner pred sobom ima težak zadatak - kako da otvori sef, za koji šifru ima druga vlada u Tripoliju, surovi neprijatelj vlastima u istočnom delu zemlje. Međutim, oni ne žele da kažu koja je šifra jer se plaše da će novac da završi u finansiranju milicija.

Guverner banke u Bejdi unajmio je stručnjake za otvaranje sefova, koji veruju da mogu da "otpečate" skoro pedeset godina stari sef.  Jedan od stručnjaka, Kaled, kaže da treba probiti zaštitni zid bušenjem rupe od 50 centimetara, a zatim bi bravar "specijalnim tehnikama" pokušao da otvori vrata zašticena petocifrenim kodom.

I ako bude uspeo u nameri da otvori sef, guverneru banke na putu stoji lokalno stanovništvo koje instistira da "skriveno blago" pripadne građanima Bejde. Zlatni i srebrni novčići iskovani su 1979. godine u znak sećanja na 10-godišnjicu Gadafijevog dolaska na vlast.

Jedna strana kovanice prikazuje tvrđavu sagrađenu u italijanskom kolonijalnom periodu u južnom gradu Sabi, gde je Gadafi održao svoj prvi govor i najavio vlast nad zemljom.

Druga strana prikazuje bistu Gadafija, koji nosi pukovničku kapu i vojnu uniformu.

"Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija" je ugravirano na zlatnim i srebrnim kovanicama teškim 16 i 28 grama.

2024 © - Vesti online