Ponedeljak 16.05.2016.
23:25
Vestionline

Obavljena prva transplantacija penisa u SAD

pixabay.com
Prvi ovakav poduhvat u Americi

Tomas Mening, bankarski kurir iz Masačusetsa, podvrgnut je petanestočasovnom hirurškom zahvatu transplantacije penisa, a organ je dobijen od preminulog donora.

Operacija je izvršena u opštoj bolnici Masačusets u Bostonu, a pacijent se uspešno oporavlja. 

Nedugo nakon zahvata gospodin Mening je izjavio da samo želi da bude onaj stari. 

Doktor Kertis Cetrulo, plastični i rekonstruktivni hirurg, koji je bio na čelu ove operacije, rekao je da su on i njegov tim “oprezno optimistični”, jer su to još “nepoznate vode” za njih. 

Ovakva operacija je eksperimentalni deo istraživačkog programa kome je krajnji cilj da pomogne ratnim veteranima koji su pretrpeli teške povrede, kao i pacijentima obolelim od raka i žrtvama udesa. 

- Ukoliko sve prođe po planu, gospodin Mening će moći normalno da urinira već za nekoliko nedelja, a imaće potpunu seksualnu funkciju kroz par meseci - rekao je dr Cetrulo. 

Gospodin Mening je rekao da želi javno da govori o zahvatu kom je podvrgnut kako bi pomogao drugima koji prolaze kroz slične probleme i kako bi razbio stid i predrasude povezane s rakom genitalija i povredama. 

U svetu su obavljene samo dve transplantacije penisa. Jedna 2006. godine u Kini ,koja nije bila uspešna, i druga 2014. godine u Južnoj Africi, koja je bila uspešna, a primalac organa je kasnije dobio i dete.

2024 © - Vesti online