Ponedeljak 16.05.2016.
20:42
Vestionline

Dačić zagrmeo: Velike zemlje, pokažite poštovanje prema Srbiji!

Tanjug
Nije mu najjasnije o čemu Čitaku priča: Ivica Dačić

- Čitaku drži političke govore. Njen govor je naslovljen sa "Republika Kosovo", a to ne postoji u političkoj komunikaciji Saveta bezbednosti UN - rekao je Dačić u replici na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu.

Primetivši da Čitaku govori o nekakvom genocidu, Dačić je upitao: "Ko je presudio da je na Kosovu bio genocid?".

On konstatuje i da je 17 godina prošlo od rata na Kosovu, a Čitaku stalno govori o "svežim sećanjima". 

- Koliko vekova će trajati ta sveža sećanja? Je l" treba da vas podsećam na bitku na Kosovu u 14. veku kada su Srbi bili većina? Pa 200.000 Srba je proterano posle 1999. godine, recite to, usudite se da to kažete - istakao je Dačić obraćajući se Vljori Čitaku.

Osvrnuvši se na prijem Kosova u UEFA, Dačić je ocenio da je UEFA prekršila svoj statut jer prima u članstvo nekoga ko nije član UN.

- Zapitajte se vi koji sedite za ovim stolom šta će se desiti sa nekim delom vaše teritorije koji će postati član Uefa. Molim vaše zemlje, koje su velike, da se sa dužnim poštovanjem ponašaju prema Srbiji - istakao je Dačić.

- Poštujem SAD i Britaniju, ali to što ste vi ovde rekli nimalo ne pokazuje poštovanje. Vi ovde pozivate članice da priznaju nezavisnost Kosova i kažete da svega nekolicina to nije uradila. Ali ih ima sedam. Kako možete da kažete da je to nekolicina - rekao je on.

Politička (ne)realnost

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku je odgovarajući Dačiću optužila Srbiju da je "izazvala najveću katastrofu u Evropi posle Drugog svetskog rata, ne samo na Kosovu, nego i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini".

Ona tvrdi da je "žalosno što 17 godina nakon rata ne vidimo nikakvo kajanje, nikakvo izvinjenje". Prema njenom mišljenju rezolucija SB UN 1244 "ne odgovara političkoj realnosti, ali ne može da se promeni iz političkih razloga".

- Stalno slušamo o 200.000 Srba koji su otišli, želim da ponovim da je svaki građanin Kosova slobodan da se vrati - rekla je Čitaku.

Po njoj, kosovska nezavisnost je nepovratna, a za crkvu Hrista Spasitelja u centru Prištine za koju je srpski šef diplomatije Ivica Dačić rekao da su je kosovski Albanci pretvorili u javni toalet, Čitaku tvrdi da je "izgrađena za vreme Miloševićevog režima" i da "nije istorijska znamenitost".

2024 © - Vesti online