Ponedeljak 16.05.2016.
19:35
Vestionline

"Kosovo ima najviše boraca u ID u odnosu na broj stanovnika"

Tanjug
Ruski predstavnik smatra da Priština ne sarađuje dovoljno sa Beogradom

- Priština mora odmah da primeni sporazum o ZSO i to će da bude lakmus test njene spremnosti da isupuni obaveze, inace ćemo videti pogoršanje situacije na Kosovu i oko njega - rekao je ruski predstavnik.

On je naglasio da je rezolucija SB UN 1244 bila i ostaje jedina platfoma za rešavanje situacije na Kosovu.

- Niko nema pravo da jednostrano menja ovu odluku SB UN, odluke može da menja samo on sam - naveo je ruski ambasador.

On je dodao da je važno da se održi prisustvo UNMIK i da se veoma pažljivo prati situacija na Kosovu.

- Izjave da treba da se smanji misija i budžet nisu utemeljene u izveštaju Generalnog sekretara UN koji je naveo da još mnogo toga  mora da se uradi - kazao je ruski predstavnik.

On je rekao da je politička situacija na Kosovu i dalje nestabilna a da se sukob sa kosovskom opozicijom koja zahteva odbacivanje ZSO i reviziju sporazuma ca Crnom Gorom intenzivira.

"Umestio dijaloga opozicija je koristila i koristi nasilje, od avgusta 2015. nije bilo nikakvog napretka u dijalogu", naveo je on.

Naglasio je da se Rusija nada da će što pre krenuti sa radom sud za zločine OVK i da on neće ponoviti neuspeh Haškog tribunala. 

Utočište islamista

Ruski predstavnik je kazao i da je Kosovo postalo utočište i tranzitni centar radikalnih islamista koji koriste ovu teritoriju za regrutaciju i trening.

- Grafiti Islamske države na srpskom manastiru pokazuju opasne stavove među lokalnim stanovništvom - rekao je on i podstio da Kosovo ima najviše boraca u Islamskoj državi u odnosu na broj stanovnika.

Predstavnik SAD na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu pozvao je Beograd i Prištinu da bez odlaganja primene briselske sporazume uključujući sporazum o ZSO založivši se takođe za prijem Kosova i Interpol i smanjenje budžeta UNMIK-a.

2024 © - Vesti online