Utorak 17.05.2016.
05:12
D. Dekić - Vesti

Licemerni Brisel i grešni Zagreb

Tanjug/AP
Žal za ustašama: Blajburg

Bivši izaslanik hrvatskog Sabora u parlamentarnoj skupštini NATO, Boris Blažeković ocenio je potez Zagreba kao dilentantizam, ističući da aktuelna vlast ne zna kako se država vodi.

Političari u mišjim rupama

Na povampirenju fašizma se jasno vidi sve veći raskorak evropske političke elite i zapadnih medija. Dok izostaju osude Brisela, ugledni italijanski, nemački i britanski mediji su sve oštriji u kritici rastućeg fašizma - objašnjava Nikola Tanasić.

Ćutanje Brisela na povampirenje ustaštva moglo bi, prema rečima Nikole Tanasića iz Nove srpske političke misli, da se vrati Evropi kao bumerang.

- Brisel toleriše istorijski revizionizam, posebno bivšim članicama Sovjetskog Saveza, pre svega zbog Rusije. Na primeru Ukrajine vidimo dokle ih je ta politika dovela i ako nastave da ignorišu neofašizam situacija bi ubrzo mogla da eksplodira - ocenio Tanasić za "Vesti".

Razloge upornog prećutkivanja ustaških incidenata, analitičar Dragomir Anđelković vidi u činjenici da je Brisel mnogo investirao u hrvatsku nezavisnost.

- To je rađeno iz geopolitičkih razloga, pa iako Evropa ima antifašističko nasleđe, ispada da su forsiranjem hrvatske nezavisnosti kumovali rađanju neonacizma - ukazuje on.

Evropska unija, kako smatra istoričar Radoš Ljušić, svojim ponašanjem pokazuje da proustaške poteze hrvatske vlasti ne vidi kao skandal.

- U Briselu se sete da su antifašisti kada su u pitanju zločini nad Jevrejima, ali ne i nad Srbima. Ali Jevreji su sve što Srbi nisu, moćan, bogat i složan narod - kaže Ljušić za naš list.

On ističe da se od EU može očekivati još gore ponašanje, jer je puno puta pokazala da je Srbiji maćeha, a Hrvatskoj majka.




 

2024 © - Vesti online