Ponedeljak 16.05.2016.
18:40
Vestionline,Tanjug

Čitaku poručila Tomi: Ne upoređujte Kosovo sa Islamskom državom!

youtube.com
Ponosna na uspehe Kosova: Vljora Čitaku

- U poslednjih nekoliko nedelja dokazali smo da smo na nepovratnom putu da postanemo ravnopravni član porodice slobodnih zemalja u svetu - rekla je ona na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

Čitaku je kazala da pripada generaciji koja je "prošla kroz najgore -  genocid, masakre, diskiminaciju", ali i koja je bila svedok nečemu što se smatralo nemogućim, a postalo moguće, a to je "rađanje nove države".

- Uspeli smo ne zato što smo bili moćni, nego što smo imali pravo i nadu da budemo jednaki, slobodni i da igramo. Mi jesmo jednaki, slobodni i igraćemo - rekla je ona uz ocenu da je prijem u Fifa i Uefa, velika pobeda za jednakost i sport i dokaz da sport nema granice.

Kako je dodala, još jedan uspeh za Kosovo je preporuka Evropske komisije da se kosovskim građanima odobri bezvizni režim.

Iako slavi uspehe i ima razloga za ponos, Kosovo ima i nerešenih pitanja, a jedno od njih je sudbina nestalih osoba, 17 godina posle rata, a u rešavanju tog pitanja po njoj je "imperativ da Srbija otvori svoje arhive".

Ona je poručila da Kosovo želi novo poglavlje u regionu, ali da to treba da žele sve strane. 

Za Briselski dijalog je rekla da to nije cilj sam po sebi i istakla da će Priština u okviru ustava primeniti svaki sporazum postignut sa Beogradom u Briselu. 

- Ali srpski predsednik poredi Kosovo sa Islamskom državom... A Kosovo je, naprotiv, aktivan partner koji se sa ostatkom Evrope bori protiv Islamske države i vidi je kao pretnju - izjavila je Čitaku. 
    

2019 © - Vesti online