Ponedeljak 16.05.2016.
21:12
Vestionline

Crna Gora se sprema za veliki jubilej: Evo kako Đukanović vidi 10 godina nezavisnosti

M. Karović
Sanja da vidi Crnu Goru kao članicu NATO i EU: Milo Đukanović

Đukanović je u intervjuu za podgorički radio Antena M rekao da je Crna Gora u protekloj deceniji posala stabilnija, modernija, ekonomski razvijenija država. Crna Gora je, kaže premijer, bolje mesto za život danas nego što je to bila pre 21. maja 2006.

- Stabilnija je, modernija, ali i institucionalno i ekonomski razvijenija. Po tim parametrima prednjačimo u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana - rekao je Đukanović.

Naveo je da je u proteklih 10 godina, BDP povećan 70 odsto, da je zaposlenih je 40.000 više, prosečna zarada povećana je 70 odsto, a penzija 100 odsto. Neki, međutim, ukazao je crnogorski premijer, danas vide Crnu Goru kao zemlju sa visokim stepenom kriminala i korupcije i brojnim mafijaškim klanovima.

Đukanović kaže da zna za takve prigovore, ali ističe i da smo takva zemlja, kako nas kritičari opisuju, ne bi bili u predvorju NATO-a i na uspešnom evropskom putu.

- Da u Crnoj Gori ima svega toga, nema nikakve sumnje. Niko nije slep da to ne vidi ili da prećuti. Ali ne postoji država u kojoj nema toga svega, pa i u ovim najrazvijenijim. Bitno je da se danas uspešnije nosimo s tim problemima nego pre 10 godina - rekao je Đukanović, reneli su podgorički mediji.

Nemali je broj onih kojima nije po volji način na koji funkcionišu institucije, primetio je remijer.

- Daleko sam od pomisli da crnogorske institucije idealno funkcionišu ili čak blizu idealnog. Međutim, današnji institucionalni sistem je mnogo razuđeniji, bogatiji i efikasniji nego što je bio pre 10 godina i zbog toga sam ohrabren - kazao je.

Građanima Crne Gore, 10 godina posle obnove nezavinosti, potreban je istorijski kompromis, smatra premijer i dodaje da je prevazilaženje društvene podeljenosti najveći izazov u narednom periodu. Konsezus bi trebalo graditi na osnovu, kako se premijer izrazio, najmanjeg zajedničkog imenitelja.

- Treba postići saglasnost oko nekoliko pitanja. Prvo, Crna Gora je nezavisna i to je neupitno. Drugo, treba da razvijamo demokratiju, a treće da koristimo neiskorišćene resurse - istakao je on.

Stanje u Crnogorskoj crkvi, CANU, DANU, PEN-u, mnogi vide kao dokaz da se decenija nezavisnosti mogla bolje iskoristiti, kad su posredi identitetska pitanja.

Upitan da li je država više činila protivnicima nezavisnosti, Đukanović odgovora da je danas vidljivo da je takav potez bio dobar.

- Podsetiću da smo u noći referenduma strahovali da li će 45 odsto protivnika nezavisnosti, vrlo homogenih i ostrašćenih, biti u stanju da destabilizuje Crnu Goru. Danas tvrdim da imamo baru od desetak odsto onih koji žele da vanistitucionalno deluju i ruše Crnu Goru. Za mene je to uspeh i rezultat je političkog investiranja prema tom delu javnosti - kazao je Đukanović.

Dodaje da se ponekad previše očekuje od države, da vlada rešava sve probleme. Nacionalne institucije bi, ističe, trebalo da budu kreativnije.

Upitan, da se vrati u 2006, period nakon obnove nezavisnosti, šta je to šta bi drugačije postavio, Đukanović je bez razmišljanja odgovorio da je to pitanje obrazovanja.

- Smatram da je to obrazovanje krucijalno pitanje državnog razvoja - poručuje Đukanović.

Crnu Goru u narednoj deceniji vidi kao dodatno stabilnu, ekonomski značajno razvijeniju nego danas, kao državu razvijenih institucija sa mnogo pouzdanijom vladavinom prava i državu koja će biti članica EU i NATO.

2022 © - Vesti online