Ponedeljak 16.05.2016.
14:58
alo.rs

Vladika se žalio patrijarhu: Saradnici me ogovaraju na internetu

A. Čukić
Vladika Sergije srednjoevropski se žalio na saradnike

- On se požalio patrijarhu i episkopima da je pregledom IP adresa uz pomoć nemačke policije otkrio da su pogrde na njegov račun dolazile sa IP adrese njegovog prvog saradnika Milana Pejića i još desetak popova. Svi su bili iznenađeni, što je vladika već na samom početku zasedanja, osim brojnih tema koje ih očekuju, u prvi plan stavio svoje lične nezgode i time opteretio patrijarha - kaže za "Alo!" izvor iz vrha SPC.

On otkriva i da će inicijativa za smenu vladike banatskog Nikanora po svemu sudeći propasti.

- Iako se to očekivalao, najverovatnije neće biti smenjen jer uživa zaštitu vladike bačkog Irineja, koji pored mitropolita Amfilohija ima jednu od ključnih uloga u donošenju važnih odluka za SPC. Vladika Irinej je navodno izgladio stvari sa njegovim pobunjenim popovima, koji su se žalili patrijarhu na zloupotrebe vladike Nikanora - priča izvor.

On dodaje da će jedna od glavnih tema Sabora, čiji zvaničan deo počinje u 17 časova, biti organizacija svepravoslavnog sabora.

- Moguće je da će u tom svetlu biti pomenut i sasatanak ruskog patrijarha Kirila sa papom Franjom, koji je doveo do izvesnih sukoba u Ruskoj pravoslavnoj crkvi - navodi sagovornik, potvrđujući i saznanja da se na ovom Saboru može očekivati "vaskrsnuće" Filareta.

- Gotovo sigurno će se razmatrati zahtevi vernika iz eparhije Milševske, kao i muslimana iz Prijepolja i drugih okolinih mesta da bude vraćen smenjeni vladika Filaret - kaže izvor lista "Alo!".

2024 © - Vesti online