Ponedeljak 16.05.2016.
14:39
Vestionline

Evo kako nas svet vidi: Srbi i Hrvati su kao bračni par, svađaju se, a ne mogu jedni bez drugih

youtube.com
Da li se volimo, il' se mrzimo?

Naime, najpre je predstavljena zastava Hrvatske, za koju je navedeno da je detinjastija od svih ostalih, jer na sebi ima šahovnicu.

Pozabavili su se i sa demografijom, pa je navedeno da u ovoj zemlji živi 91 odsto Hrvata, pet odsto Srba dok preostala četiri procenta čine ostali narodi.

Izgleda da je tvorcima ovog kanala posebno bila zanimljiva istorija Hrvatske, ali i njeni odnosi sa okolnim zemljama. Tako je više puta navedena sličnost između te zemlje sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom. Ukazano je na sličnost jezika i pisma, ali i mentaliteta.

U pregledu istorije navedeno je da je Hrvatska bila deo Rimskog carstva, kraljevina, podanik, deo carevine, u ratu sa Turcima, zatim deo prve Jugoslavije, nacistička marioneta (deo istorije na koji nisu baš ponosni), deo druge Jugoslavije (to nerado pominju), u građanskom ratu, a sada konačno i članica Evropske unije.

Posebno zanimljiv deo emisije jeste onaj gde se govori o odnosima Hrvatske i Srbije. Na slikovit način prikazano je njihovo trvenje oko mnogih stvari, pa i oko toga čiji je Nikola Tesla. Na kraju voditelj kaže da su Srbi i Hrvati kao stari bračni par koji se mrzi, i neprestano svađa, ali prosto ne mogu jedni bez drugih. A kao jedan od primera navodi i to što stalno jedni drugima daju po 12 bodova na Evroviziji.

Na kraju, pogledajte sami ovaj simpatičan video snimak, uverite se kako svet vidi odnose na Balkanu.

2024 © - Vesti online