Ponedeljak 16.05.2016.
08:41
Vestionline

Ekspert: Ruska avijacija doživela preporod posle raspada SSSR-a

en.wikipedia.org
Rusija u Siriji dokazala da je ponovo postala sila u vazduhu

Komentator časopisa Dejv Madžumdar naveo je da je ruska avijacija dugo zaostajala za zapadnim pandanima i da nije raspolagala savremenim preciznim sistemima, kao što su LITENING G4 ili "Lokid Martin snajper".

Sada, Rusija brzo smanjuje zaostatak izradnjom sopstvenih sistema za navođenje. Ove sisteme za lovce Su-30SM, Su-35 i MiG-29 proizvode preduzeća “Rosteh“ i “Roskosmos“.

- Održali smo sastanak sa konstruktorima i proizvođačima sistema, dogovorili rokove. Prema utvrđenim planovima, prvi proizvodi će biti testirani do kraja ove godine - navodi list reči predstavnika Ministarstva odbrane Rusije.


Pozicioniranje preciznih sistema obezbeđuju sateliti Glonasa.

Osim toga, planirano je korišćenje elektrooptičkih sistema za detekciju, infracrvenih lasera i tehnologija uz korišćenje silaznih komunikacionih linija.

- Verovatno je Rusija ubrzala izradu novih preciznih sistema jer je vojno iskustvo u Siriji pokazalo da je takva tehnologija neophodna u savremenoj borbi - navodi se u članku.

Kada precizni sistemi budu spremni, avioni Vazdušno-kosmičkih snaga će praktično po svim parametrima moći da se porede sa američkim pandanima kojima su naoružani avioni F-15, F-16 ili F/A-18, zaključuje ekspert.

2024 © - Vesti online