Nedelja 15.05.2016.
19:03
Vestionline

Makedonski fenomen: Samo vladajuća stranka učestvuje na izborima!

Tanjug
Makedonci tražili poštene izbore, a dobili...

Tri velike makedonske partije koje su uz VMRO DPMNE potpisnice Dogovora iz Pržina, nisu podnele izborne liste jer smatraju da ne postoje uslovi za fer i kredibilne izbore 5. juna i da ih treba odložiti, a to misle i mnogobrojne manje makedonske i albanske stranke.

Dogovor iz Pržina su potpisali vladajuća VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, najveća opoziciona partija, Socijademokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, koalicioni partner VMRO DPMNE albanska Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija i opoziciona Demokratska partija Albanaca (DPA) Menduha. 

Evropska unija i SAD su zapretile da neće priznati izbore na kojima ne budu učestvovale sve stranke potpisnice Dogovora iz Pržina i pozvale su makedonske političare da nađu rešenje kako bi se odložili izbori 5. juna i povukla abolicija za političare, kao i da se nastavi sprovođenje Dogovora iz Pržina koji je trenutno blokiran. 

Politička kriza u Makedoniji, koja je podelila zemlju na dva tabora, počela je pre skoro dve godine kada SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore. 

Kriza je dodatno zaoštrena 12. aprila ove godine odlukom predsednika države Đorđa Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode postupci, među kojima su velikim delom oni povezani s aferom prisluškivanih razgovora u koje su umešani funkcioneri vladajuće stranke VMRO DPMNE i Vlade Makedonije. 

Taj potez predsednika izazvao je masovne višednevne građanske proteste u Skoplju i drugim gradovima Makedonije, na kojim se traži povlačenje odluke o aboliciji i odlaganje izbora 5. juna, jer ne postoje uslovi za njihovo fer organizovanje.

2019 © - Vesti online