Nedelja 15.05.2016.
09:11
Vestionline

"SAD preuveličava vojnu moć Kine"

commons.wikimedia.org/樱井千一
Ne prestaje spor oko Južnog Kineskog mora

U svom godišnjem izveštaju Kongresu o kineskim vojnim aktivnostima, Ministarstvo odbrane SAD je u petak iznelo očekivanja da će Kina nadograditi značajnu vojnu infrastrukturu, uključujući komunikacione i nadzorne sisteme, na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru ove godine.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Jang Juđun izrazio je "snažno nezadovoljstvo i protivljenje" izveštaju Pentagona i upozorio da se njime "nanosi ozbiljna šteta međusobnom poverenju", prenela je državna novinska agencija Sinhua.

Jang je dodao da je u izveštaju preuveličana vojna pretnja Kine i nedostatak transparentnosti, čime je, kako je istakao, "namerno iskrivljena" kineska odbrambena politika i netačno opisane kineske aktivnosti na Istočnom i Južnom kineskom moru.

- Kina sledi nacionalnu vojnu politiku koja je po prirodi defanzivna - rekao je Jang, dodavši da vojno jačanje i reforme Kine imaju za cilj održavanje suvereniteta, bezbednosti i teritorijalnog integriteta, kao i garantovanje mirnog razvoja zemlje.

Portparol kineskog ministarstva je primetio da su SAD uvek bile sumnjičave i "pokazivale vojne mišiće" često šaljući vojne avione i brodove u taj region.

Uprkos tome što pozivaju na slobodu plovidbe i uzdržavanje radi mira, SAD teže ka militarizaciji Juznog kineskog mora " s namerom da vrše hegemoniju", zaključio je Jang.

2024 © - Vesti online