Subota 14.05.2016.
20:42
Vestionline

Ukrajinci počeli da grade "zid" između Luganska i Rusije

facebook.com
Zastava samoproglašene proruske Luganske Narodne Republike

- Razgovarao sam sa graničarima i želim da kažem da su radovi već počeli. Stigle su ekipe geologa i geodeta, trenutno su u toku radovi na istraživanju sastava tla, pripreme za tehničke radove. Identifikovana su dva placa koja su farmeri uprkos upozorenjima uzurpirali. Međutim, uprkos tome radovi će biti nastavljeni - rekao je Tuka, a prenose ruske agencije.

On je takođe izjavio da svi objekti mogu da budu izgrađeni u okviru planiranih rokova "ukoliko bude pristizalo dovoljno finansijskih sredstava".

Ranije je Petar Porošenko izjavio da će Kijev na granici sa Rusijom ako za to bude bilo potrebe, izgraditi savremeni moćni kompleks odbrambenih građevina. Potom je bivši ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk objavio početak izgradnje "realne državne granice sa Rusijom", a projekat je nazvan Zid (kasnije je bivši premijer predložio njegovo preimenovanje u Evropski bedem).

Granica će, kako pišu mediji, biti opremljena, između ostalog, protivtenkovskim rovovima, karaulama visine 17 metara, sredstvima za nadzor, kao i specijalnim uporištima za graničare, a izgradnja „zida“ treba da bude završena za tri godine. Jacenjuk je u februaru rekao da je realizovano 20% programa. 

2024 © - Vesti online