Subota 14.05.2016.
19:48
Vestionline

Sabor na Ravnoj gori: 75 godina od dolaska Draže Mihailovića

Tanjug
Ravna gora

Potpredsednik SPO Aleksandar Čotrić je pročitao pozdravno pismo prica Aleksandra Karađorđevića u kome se između ostalog kaže da godina iza nas predstavlja godinu velike pobede. 

"Rehabilitacijom generala Mihailovića i mog oca kralja Petra Drugog otvoren je novi put istine, koja je 70 godina bila skrivana, na nama je danas da se sa poštovanjem sećamo svih oficira i vojnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i da istinu o njima prenesemo sledećim generacijama", dodaje se u pismu.

Čotrić je rekao da će se u Skupštini Srbije boriti, da se donese deklaracija i osudi zločina komunističkog totalitarnog režima i izgradi Memorijalni centar posvećen borcima Ravnogorskog pokreta. 

- Tražićemo da se konačno počne sa primenom zakona o pravima boraca Ravnogorskog pokreta, pre deset godina je ovaj zakon donet, ali nažalost do sada nijedan jedini ravnogorac nije ostvario pravo na penziju i na druga prava koja mu pripadaju, jer to blokiraju komunisti iz SUBNOR-a - naveo je Čotrić, prenose agencije.

Mirko Čikiriz, potpredsednik SPO smatra da, sve dok istorijski udžbenici ne budu objektivno sagledavali Drugi svetski rat i ličnost generala Mihajlovića, ali i njegovu ulogu u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, sve dok u porodicama i institucijama i svuda ne bude ono što je zaista bilo promovisano, našu misiju nećemo završiti.

Inače, na današnjem Ravnogorskom saboru nije bilo lidera političkih stranaka.

2024 © - Vesti online