Subota 14.05.2016.
16:12
Vestionline

Incident u Blajburgu: Hrvatskim vojnicima zabranjen pristup zbog sumnjive puške

twitter.com
Vojnici nisu smeli da dođu do prostora za komemoraciju

Hrvatska je u Austriji obeležila 71. godišnjicu "blajburške tragedije", kako nazivaju stradanja zarobljenih pripadnika vojnih formaciija Nezavisne države Hrvatske po okončanju Drugog svetskog rata.

Glavna komemoracija održana je na Blajburškom polju, u Austriji, gde je služena misa koju je direktno prenosila hrvatska državna televizija.

Prema navodima hrvatskog portala, austrijskoj policiji je bila sumnjiva jedna od puški koje su nosili pripadnici počasnog voda hrvatske vojske.

Zapovednik voda je bez uspeha pokušao da objasni austrijskom policajcu da iz te puške ne može da se puca i da služi samo za ceremonije.

Niko od vojnika nije mogao da prođe u prostor za komemoraciju i potom su vraćeni u Zagreb, a prethodno je austrijska policija odvela sve pripadnike vojske i svaku pušku je posebno fotografisala.

Obeležavanju 71. godišnjice stradanja ustaške i drugih poraženih vojnih formacija u Blajburgu prisustvovali su predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Ovaj skandal je, kako prenose hrtvatski mediji, prokomentarisao Boris Blažeković, bivši izaslanik Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini NATO-a.

"Vojska naoružana ne sme preko granice ukoliko to ne dozvoli Vlada, potvrdi Sabor, te na kraju predsednica. To je nedozvoljivo i taj dilentantizam u ponašanju unutar države danas je prava sramota. Naprosto je nedopustivo da se takve stvari dešavaju, očito tu niko ne zna kako se država vodi", objasnio je Blažeković.

2024 © - Vesti online